rökning

Mor 4 maj, 2008 kl 12:17
6239 visningar / 9 svar / anmäl

Hur kan jag göra så att mina tonårigar inte röker? Har provat att vädja, tjata, prata, gulla och skälla men den älste bryr sig inte alls. Den yngre påstår att han inte röker men ibland hittar jag cigaretter i fickorna. Har även funderat på att själv börja röka bara för att de ska få känna hur maktlös man känner sig, men det är ju så himla äckligt.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

 • Mor Anmäl

  Hur kan jag göra så att mina tonårigar inte röker? Har provat att vädja, tjata, prata, gulla och skälla men den älste bryr sig inte alls. Den yngre påstår att han inte röker men ibland hittar jag cigaretter i fickorna. Har även funderat på att själv börja röka bara för att de ska få känna hur maktlös man känner sig, men det är ju så himla äckligt.

 • Bridget Anmäl

  Du skall verkligen inte själv börja röka
  vem är du då att ställa krav på dom.

  Dra in deras veckopeng/månadspeng och meddela att
  du inte tänker bidra till deras lungcancer. Vill dom röka får dom bekosta det själva.

  Totalförbjud all cigarettrök/fimpar i närheten av ert hem och tillåt heller inte rökning inomhus.

  Kan tänka mig att det är svårt att argumentera med
  tonåringar. Det kanske finns stödsidor på nätet som du kan hämta lite stöd och info ifrån.

  Prata om konsekvenserna med rökning för dom är verkligen inte vackra…..

  Lycka till

 • Ikka Anmäl

  Fakta. Det jag tycker är bästa argumentet mot rökning är det som min lärare lade fram när jag gick i sexan.
  Han började röka när han var runt 20, och om han räknade ihop antalet cigarettpaket han köper i månaden och tog priset gånger riden, så fick han fram att han la ut flera hundratusen på cigaretter under sitt liv.

  Själv är jag 16, mamma har alltid pratat med mig om att det är farligt och allt sånt, plus att vi har en överenskommelse. Om jag inte dricker, röker eller knarkar innan jag har tatt mitt körkort så hjälper hon till att betala det. Om annars får jag stå för kostnaden helt själv.

  Och till sist. Börja INTE röka själv! Det är ju som att säga till dem att det är helt OK, och de ser ett sätt att komma över gratis cigg

 • Mor Anmäl

  Jag ska inte börja röka. Fast i min fantasi vore det kul att göra det för att se vilken reaktion som skulle komma.

  Har pratat och totalförbjudit rökning för alla. Det är svårt med en 20-åring men jag har sagt att han får gå ner på vägen om han ska röka. Jag blir så trött och less på att vara tjatkärring men jag är ju tvungen.

 • Lycka till Anmäl

  rökte själv i tonåren och min mamma reagerade som du, men det hade ingen effekt på mig.Tvärtom förstärktes bara den rebelliska känslan 😉
  Att hota med lungcancer funkar nog inte, i tonåren är man odödlig.
  Försök ha en lugn diskussion med dem. förbered dig med en lista över rökningens negativa effekter. Som ngn skrev, hur mycket det kostar, sjukdomar man kan få,även om det som sagt inte bet på mig.. (försök hitta äckliga bilder på lungor o inre organ..). Om en av dina tonåringar e tjej kan även argument som att man får ful hy, rynkor, gula tänder, fläckiga naglar, äcklig andedräkt funka.Funkar säkert till en viss del på killar också, i tonåren blir ju det motsatta könet viktigt..

  Be dom även noggrant fundera på varför dom vill röka. Vad ger det dom? Antagligen är det grupptryck/en önskan om att verka tuff/vuxen. De kommer inte vilja att erkänna det, men be dem i så fall komma med andra argument för rökning. Förhoppningsvis ger det dom en tankeställare.

  Tror tyvärr inte att du kan göra mycket mer – förutom då som ngn sa, dra ner på månadspengen så de ser en konsekvens av sina handlingar.
  själv slutade jag röka när jag blev äldre och klokare 😉 och förhoppningsvis inser dina tonåringar också en dag hur dumt det är.

 • antirökare Anmäl

  jag skulle aldrig kunna tänka mig att röka. hua vad äckligt. men det finns flera på min skola som gör det. börjar man röka blir man automatiskt ”en cool”. försök att prata med dom, sitt ner med dom en i taget och berätta hur allvarligt du tycker att det är. som någon annan sa, dra in på veckopengen blixtsnabbt om de inte lyder dej men ha också koll på din plånbok, en del drar sig inte för någonting.. jag håller med också att inte tillåta någon form av rökning i erat hem och ciggfimpar är förbjudet. försök förstå att de kortar ner sitt liv med 11 minuter för varje cigarett, fråga dem om det verkligen är värt det att dö så mycket tidigare(kanske tillochmed tidigare än du) för att verka coola i ett par år. du kan ju också säga till dem att du hjälper till att betala något de vill ha t.ex. en kamera om de slutar röka.

 • rökare Anmäl

  jag var rökare halva livet det gick av bara farten,
  jag visste om skadorna men tog inte det på allvar men det kom en dag när jag blev akut sjuk i kol och nu orkar jag ingenting,det finns inget jag ångrar så mycket,nu lever jag dag för dag,har svåra andningsbesvär,och mask när jag går ut ,gör besök på lungavdelningar så förstår kanske ungdommarna att det är hälsofarligt visa filmer om röklungor hoppas det, hjälper försent ska syndaren vackna,

 • rökare Anmäl

  jag var rökare halva livet det gick av bara farten,
  jag visste om skadorna men tog inte det på allvar men det kom en dag när jag blev akut sjuk i kol och nu orkar jag ingenting,det finns inget jag ångrar så mycket,nu lever jag dag för dag,har svåra andningsbesvär,och mask när jag går ut ,gör besök på lungavdelningar så förstår kanske ungdommarna att det är hälsofarligt visa filmer om röklungor hoppas det hjälper. försent ska syndaren vakna,

 • Kille Anmäl

  som inte klarar av att stå på egna ben, att tonåringar röker kan jag köpa de vill vara tuffa och har svårt att stå emot kompisstrycket. men när jag ser medelålders och gamla röker tänker jag somliga mognar aldrig. de är skrattretande att se gamla tanter och gubbar röka, det ser bara löjligt ut. När någon förklarar för mig vad rökning är bra för skall jag också börja. Det är inte bra för någonting och rökare ser jag som andra klassens individer som inte visar någon hänsyn till andra. Det har blivit bättre skall jag säga numera respekterar rökare att de inte får röka inomhus men det borde också vara förbjudet där andra vistas också på peronger och andra folksamlingar. Rökare borde gå ut i skogen och röka så att de inte stör någon annan.

 • Eva Anmäl

  Förbjud rökning hemma.
  Mer kan du inte göra.
  Att dra in veckopengar verkar bara larvigt.
  Vi ”tillät” inte rökning vilket ledde till att de smårökte, feströkte, smygrökte.
  Vilket i sin tur ledde till att vanan inte cementerades.

  Ställ inte till med sån cirkus, sååå farligt är det faktiskt inte.

  Jag började röka när jag var ca 14. Slutade tvärt vid 30 när vi bestämde oss att skaffa barn. Våra barn vet att vi är våldsamt emot rökning eftersom båda våra fäder DÖTT i tobaksrelaterade sjukdomar.

  Om inte vanan sätts så bryts den med tiden.

Anmäl

Är du säker på att du vill anmäla det här?