13 år och sängvätare

Lotten 17 juli, 2008 kl 17:15
21343 visningar / 12 svar / anmäl

Hej!

Jag har en son på 13 år som kissar i sängen i stort sett varje natt. Vi har provat det mesta såsom larm, tabletter men inget hjälper. Tabletterna försöker jag undvika att ge om han inte ska sova borta. Han är en aktiv tonåring med mycket idrottande och sova borta på läger och cuper.
Är det någon som har eller är i liknande situation som har något tips att ge?

Mvh Lotten

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

 • Lotten Anmäl

  Hej!

  Jag har en son på 13 år som kissar i sängen i stort sett varje natt. Vi har provat det mesta såsom larm, tabletter men inget hjälper. Tabletterna försöker jag undvika att ge om han inte ska sova borta. Han är en aktiv tonåring med mycket idrottande och sova borta på läger och cuper.
  Är det någon som har eller är i liknande situation som har något tips att ge?

  Mvh Lotten

 • Styvmamman Anmäl

  Hej!
  Hjälper tabletterna ska du ge honom dom hela tiden. Det finns också en effektiv nässpray.Min styvson hade svåra problem med detta ända upp i 14 års åldern men nässprayen hjälpte honom då han tog den regelbundet. Den psykiska pressen släppte också.Det är jättejobbigt och påfrestande att sängväta vid den åldern men mycket vanligt fast ingen pratar om det.Hjälper medicinen ge honom den så ska du se att det snart löser sig.

 • föredetta-sängvätar-mamma Anmäl

  Hej! Min son var sängvätare till sjuårsåldern ,och kissade även på sej ibland på dagtid. Vi fick minirintabletter och försäkringar om att det skulle gå över med tiden.Många våta nätter…
  Av en slump fick jag tips om en specialistläkare här i stan-jag bor i Uppsala-som hjälper många sängvätare. Barnet får kissa i en toalett med sensor som känner av hur trycket i strålen är under kissningen.Min son hade en urinblåsa som drog ihop sej när den bara var halvfull, det gick så hastigt så de inte hinner stoppa det.Han fick tabletter som lugnade blåsan så den vande sej att kunna bli full innan det var dags att kissa.Både pojkar och flickor kunde ha så här, och han behandlade även tonåringar-han var noga med att berätta det för min son för att han inte skulle känna sej ensam om problemet.
  Det löste sej på några månader och nu har vi nästan glömt hur det var.Den här läkaren är specialist i barn-och ungdomskirurgi i Uppsala, det finns fler såna i andra städer, se http://www.sangvatning.nu.
  Tips så länge: man kan få gratis små engångsdraglakan av landstinget-som kleenex med plast under att lägga på tvären i sängen . Himla bra, tyvärr fick vi inte veta det förrän nåra månader innan han blev bra av tabletterna…Det kom en lastbil med ett jättepaket hem till dörren…Det här var för sju år sen så det kan ju ha snålats in, men eftersom ingen berättar att man kan få det så kostar det nog inte landstinget så mycket…Lycka till,hoppas ni får ordentlig hjälp!

 • omega 3 Anmäl

  hej
  om du inte fått hjälp än så hjälper omega 3 min son tog det vid 13 år åt full dos 3 mån sen sluta han testa finns i hälsoaffärer mvh paula

 • ulla Anmäl

  Men finns det inte något kirugisk ingrepp som kan hjäla?

  Det kan ju vara en fysisk defekt, som kanske har med muskler/blåsan att göra?

 • Sussie Olofsson Anmäl

  Hej!
  Själv var jag sängvätare långt upp i tonåren, min yngsta son ”fick ärva mina besvär”. Han blev till slut hjälpt av enuresmattan efter lång tid med nässpray utan effekt.

  Själv har jag arbetat med barn och ungdomar under många år, närmare 30 år, och har genom kontakt med bl.a. norska läkare, http://www.neurozym.com , och norska föreningar, http://www.npif.no samt http://www.varvei.no , sakta men säkert förstått att de barn och ungdomar som har svårigheter bryta ned proteinerna i mjölk- och mjölprodukter (kasein och gluten) kan få en avvikande känsel av mer eller mindre uttalad art. Även omega 3 kan påverka barnets förmåga att känna in.

  Mitt tips är att Du under en tremånadersperiod försöker ger Ditt barn dubbel dagsdos av Omega 3 (bra produkter är morEPA, Udos Choice eller enbart kallpressad linfröolja). Det ger effekt på en del sängvätare eftersom det bland annat kan påverka förmågan att känna in.

  När jag tipsat föräldrar i Sverige, som har barn som sängväter efter 5 till 6 årsåldern, att utesluta mjölk- och mjölprodukter, har de fått effekt inom loppet av några veckor!

  Eftersom det kan kännas drastiskt börja lägga om kosten – man får ju leva som en thailändsk, japansk eller kinesisk familj alternativt prova stenålderskost eller en kombination av dessa – kan ett annat sätt vara att prova gammaldags mjölk och mjöl – för 50 år sedan framställdes mjölk och mjöl på ett helt annat sätt än det i dag gör! De produkter vi i dag har innehåller mer gluten och mjölken homogeniseras i dag (vilket innebär att man slår sönder bl.a. kaseinet).

 • titti Anmäl

  Hej!

  Min son var sängvätare till han var 16år. Vi hade testat allt utom kirugri. Frustrationen var stor när alla bara svarade att det ”växer bort”. Vaddå växer bort?? När man är 16år borde det väl vuxit bort för länge sedan.
  Hittade då hypnos och det var räddningen. Sonen gick ca 4-6ggr, sen var problemet borta. Klart värt att testa!!

  Lycka till!!

 • Sängvätning Anmäl

  Hej !
  Jag har ett mycket bra tips som verkligen har hjälpt många: Många barn i tonåren har fått hjälp av detta.
  Köp Johannesörtolja på Apoteket. Låt tonåringen smörja sej runt de genitala organen varje kväll före sänggåendet.
  De som jag rekommenderat detta till har blivit hjälpta efter 1-2 veckor.
  Hälsningar
  Eiwor

 • Anna Anmäl

  Var fick du tag i denna hypnositör….Jag har en son osm är 15 år och har detta problem…Vore så tacksam för hjälp…A

 • Magnus Anmäl

  Vi befinner oss i samma situation, hur kommer vi i kontakt med den hypnositören?

 • amanda Anmäl

  Jag har en son som är 9 pch som kissar 1-3 gånger per natt. Vi anvönder fortfarande blöja (finns i stora barnstorlekar) och de är som byxor och han tycker att det är helt ok. Detta ligger i pappans släkt och alla hans kusiner är också sängvätare och den äldsta är 13 år och kissar fortfarande i sängen. Vi har gått på akupunktur 10 gånger vilken gjorde att han blev torr varannan natt. Tyvärr är det så dyrt så vi slutade eftersom man bör gå i flera månader och helst 4 gånger per vecka. Ska börja med larmet nu och se om det funkar. När vi slutade med akupunkturen så blev det en markant skillnad till det sämre. Det är synd att det inte klassas som sjukvård i Sverige eftersom man måste gå så många gånger för att få effekt.

 • anynom Anmäl

  Hej !
  jag har en tonåring som kissar och bajsar på sig dagligen .När hon sitter på stolen i klassrumet , I bamban , Hos doktorn även hemma , också i bussen och andra dagliga ställen . Vi har försökt med blöjor men kisset kommer i alla fall ut . Men hennes problem är att hon inte vet när hon gör på sig
  och ingen kan hjälpa till vi försöker med en potta läraren ligger en potta under henne i klassrumet och hon får ha en tjol och inga ljusa kläder .
  snälla hjälp annars kommer hon fortsätta så
  det kommer bli mer och mer pinsamt när en 14 åring kissar och bajsar på sig vart hon än går

 • Flickan Anmäl

  Vad är det för nässpray? 🙂

Anmäl

Är du säker på att du vill anmäla det här?