Jag orkar inte allt!

Trött 18 maj, 2010 kl 22:07
11592 visningar / 21 svar / anmäl

Jag är arbetslös med barn hemma på dagarna. Han arbetar för fullt. Det blir automatiskt såklart ofta jag som städar eftersom jag är hemma. Men nu har jag fått nog. Vi är faktiskt två och vi båda får hjälpas åt tycker jag. Så tycker inte han. Han anser att jag har all tid i världen, men även om jag gör bara det jag känner att jag orkar eller har lust med för stunden så gnäller han alltid att det ändå ser ut som hus i helvete när han kommer hem. Mitt barn är ganska så stökigt och det går i ett enda ståhej, så ser det ut som innan jag städade igen. Det blir tröttsamt och jag vägrar vara mamman som bara städar hela dagarna utan att ägna tid för mitt barn. Men det känns som att jag måste, för annars får jag höra det efter han har slutat…

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

 • Trött Anmäl

  Jag är arbetslös med barn hemma på dagarna. Han arbetar för fullt. Det blir automatiskt såklart ofta jag som städar eftersom jag är hemma. Men nu har jag fått nog. Vi är faktiskt två och vi båda får hjälpas åt tycker jag. Så tycker inte han. Han anser att jag har all tid i världen, men även om jag gör bara det jag känner att jag orkar eller har lust med för stunden så gnäller han alltid att det ändå ser ut som hus i helvete när han kommer hem. Mitt barn är ganska så stökigt och det går i ett enda ståhej, så ser det ut som innan jag städade igen. Det blir tröttsamt och jag vägrar vara mamman som bara städar hela dagarna utan att ägna tid för mitt barn. Men det känns som att jag måste, för annars får jag höra det efter han har slutat…

 • hatar latmaskar! Anmäl

  Om du är arbetslös o din man jobbar ska du SJÄLVKLAAAAART städa!!!! var och en måste dra sitt strå till stacken…att du har ditt barn hemma hör inte till saken,att sköta honom/henne kan ni göra tillsammans då far kommer hem men när han jobbar ska du både städa och sköta barn!!!! detta tog mig verkligen åt huvet Jag jobbar HELTID ,har en dotter på 2 år som och ett hus som behöver städas varje dag, och gräsmatta som ska klippas! och detta gör jag,för jag vet inget värre än gnällspikar o latmaskar!!! upp me rumpan ur soffan o börja städa eller jobba.

 • Marris Anmäl

  Det är som om jag har en spärr…att ta tag i det…igår städade jag pojkvännen lägenhet..men min känns så ”laddad”..med alla saker från förr och allt som står ”precis som det ska”..borde flytta bort möblerna och städa bakom..men det är tungt och ordningen skulle kanske störas…Jag ska…och du har rätt livet med familjen är nog viktigare…viktigare än allt annat verkar det som…

 • FiaLisa Anmäl

  Delar ni lika på ekonomin också?
  Gissar att du har lägre inkomst eftersom du är arbetslös och att hans lön kommer väl till pass. Då får väl du bidra med det du har, nämligen tid. Till städning etc. Naturligtvis inte kul alla dagar, men livet består inte av rättvisa.
  Vi jobbar heltid och har fyra barn, skulle min man vara hemma skulle jag givetvis förvänta mig att han tog hand om hemmet. Nu delar vi på allt, inkomster och städning.
  Ryck upp dig.

 • Inte längre lika trött som förut Anmäl

  men det ligger mycket mer bakom. Jag kanske diskar, dammsuger, städar, skurar golv, tvättar, lagar mat dammar, bäddar och diskar igen. Detta gör jag mer eller mindre varje dag. Sen kanske jag inte orkar vika ihop tvätten och kanske tänker att jag kan ta det imorgon för det finns ju faktiskt en morgondag också… Då kan jag passa på att umgås lite med mitt barn eftersom då har jag gjort allt det som har tagit en halv dag. Han kommer hem är jätteglad för att det är fint, men kan ändå påpaka ”jamen tvätten då? Har du tagit upp den? Har du vikt den också?” Nej kan jag svara för jag tar det imorgon. Antingen får man höra en djup suck som betyder ”jamen då får väl jag göra det då…” eller ibland med vissa undantag så påpekar han ingenting om det och svarar istället snällt med ett Ok. Men vadå, jag är hemma med barn också! Ska jag bara städa varje dag utan att ägna någon tid åt henne? Jag kunde visst vikit ihop tvätten och lagt in den, men då hade jag ingen möjlighet att hinna gå ut med barnen. Självklart är det min uppgift att göra det också. Men det känns så fel att han kan gnälla för en sån liten sak som en tvätt utan att tänka att vi måste gå ut lite också, kanske gå hem till någon och hälsa på. Nu sist har jag inte hälsat på någon på två veckor. I två veckor har jag suttit hemma och städat. Konstigt nog så känns det som att jag inte gör något annat och det spelar ingen roll hur fint jag har städat så är det bara att börja om igen redan nästa dag. När ska man hinna med familjen, när ska vi hinna gå hem till kompisar, när ska vi hinna gå till lekparken? Jag känner mig som en mamma som bara städar hela tiden och försummar mitt barn. Och folk gnäller för att man lämnar barnen på dagis när man är hemma… Nu har vi i alla fall kompromissat och nu har han förstått mina känslor så nu har har jag städtid på i alla fall en timma om dagen. Vilket har lättat så mycket. Nu hinner jag med både familjen och hemmet samtidigt utan att behöva känna mig som en dålig förälder, samt att han inte är lika gnällig längre och förstår att jag inte bara kan städa hela tiden när jag också har barn att ta hand om. Skönt.

 • Städning Anmäl

  Hur stort bor ni om det ska städas varje dag?!? Räknar du att plocka undan det man plockat fram? Visst tar ett barn fram leksaker och man får plocka undan och det känns som ”never ending story”. Men städa?
  Jag är ensamstående med två barn och blir också galen av allt stök och får ta all städning.
  Men förr levde jag med en man som stökande ner, inte tog ansvar, och när han var arbetslös låg i soffan och kollade TV-shop, han städade aldrig och jag skulle både jobba och städa. DET gjorde mig galen!
  Se städningen som gratismotion! Du gör ett uppriktigt och koncentrerat städryck och får då mer tid över till din man och barn istället för att hela tiden småplocka och tycka synd om dig själv!!

  Vem har lust att städa? Jag gör det för resultatet!! Jag är vuxen och vet att jag inte bara kan göra det som är lustfyllt! Så funkar inte livet!!

 • Inte lika trött längre Anmäl

  Nej, problemet är inte att vi bor stort snarare för trångt! Det finns helt enkelt bara för mycket grejor antagligen… Nu ska vi snart flytta till en större lägenhet som tur är… eller den är inte så mycket större men det är i alla fall ett rum extra. Problemet är att det är HAN och inte JAG som har städnoja. Han blir sur för att jag inte har gjort just den lilla detaljen som han tycker att jag borde ha gjort när jag ändå höll på! Men tack för att folk gärna ser mig som ”vad är du för en jäkla gnällig människa” när jag bara vill skapa en lycklig familj i ett fint hem, men han förstod mig inte. Nu gör han det, efter att själv ha fått se hur mycket jag verkligen jag kämpar för att vi ska få ha det så bra som möjligt. Förut blev det gräl pga av små bagateller, men nu känns det i alla fall bättre. Det är ju inte så att man dammar och skurar golven eller tvättar varje dag… men diska, plocka, laga mat och dammsuga kan man inte komma ifrån. Jag fattar inte att det kan bli så skitit på ett golv att man verkligen måste dammsuga varje dag! Är det ån som går in med skor efter att ha trampat i massa grus eller vadå? Leksaker får man ju också räkna med, jag är väl inte helt borta i planeten?! Men det ligger skor huller om buller i hallen, kläder, skräp och disk överallt! Jag fattar inte hur det kan bli så när man precis har städat! Och då gnälls det! Man känner sig inte särskilt uppskattad när det är så.

 • trötter Anmäl

  Det allmänna plocket av alla tusen små och stora prylar som har en tendens att hamna mest överallt har nog de flesta föräldrar gemensamt. En del gör mer andra mindre hemma. De allra flesta blir troligen ganska trötta på detta eviga plockande och städande hemma, oavsett om man jobbar eller inte. Om du upplever att det du gör inte är tillräckligt i hans ögon eller att du inte hinner annat än att städa kanske du kan göra en annan planering av din dag? Gör upp rutiner för hur du vill ha din vecka tillsammans med ert lilla barn, ex. gå ut på förmiddagen och träffa någon kompis/gå till en lekplats, ta disken efter lunch och vänta med ”plockracet” tills på em nån timme innan din man kommer hem. Ska man försöka hålla ordning hela tiden blir det nog mest en plockjakt hela dagen. Låt det va lite kaos under dagen och dela upp det istället. Då hinner du både använda tiden bättre till barnet och hinner ändå ta en stund till att få ordning innan mannen kommer hem. Då blir ni båda på bättre humör och hinner göra trevliga saker tillsammans när han kommit hem. Kanske finns det något han skulle tycka va okej att göra på helgen när ni båda är lediga, t.ex. om en tar plockracet och dammsugning kanske den andra kan diska och svabba golv eller vika tvätt, efteråt gör man nåt kul tillsammans allihop, äter nåt gott eller bara går ut en promenad (eller sjunker ner i soffan och bara degar..) Lycka till! Kram

 • Kaffedrickarn Anmäl

  En riktig lattemamma verkar du vara som helst vill sitta i soffan med uppdragna ben och sörpla på en katte latte så kan din man som har jobbat hela dagen komma hem och städa efter dej och ert barn!

 • Lite pedant Anmäl

  städa varje dag för att man har barn låter väl lite överdrivet, tycker att köpcenrum vimlar av lattemammaor o shoppare, det hinner ni minsann med,felet är nog snarare att dagens unga inte vill göra nånting annat än vara ute o dra runt i affärer, det är trevligt att komma hem där det är ordning o reda, har haft hand om markservicen i över 40 år både ute o inne, 260 kvm o tomt 3000kvm o har inga problem med det, vi är företagare o gubben min jobbar 70 tim i veckan o jag 25 pga sliten rygg o höfter, vi har också haft 2 barn att plocka efter, inga problem det heller då jobbade jag nästan heltid, då var man ju ung o stark, mina barn fick inte sprida leksaker över hela huset, dom hade egna rum att leka i o dom hölls sej där utan protest, har alltid varit ordningsam, var sak på sin plats.

 • Lite pedant Anmäl

  städa varje dag för att man har barn låter väl lite överdrivet, tycker att köpcenrum vimlar av lattemammaor o shoppare, det hinner ni minsann med,felet är nog snarare att dagens unga inte vill göra nånting annat än vara ute o dra runt i affärer, det är trevligt att komma hem där det är ordning o reda, har haft hand om markservicen i över 40 år både ute o inne, 260 kvm o tomt 3000kvm o har inga problem med det, vi är företagare o gubben min jobbar 70 tim i veckan o jag 25 pga sliten rygg o höfter, vi har också haft 2 barn att plocka efter, inga problem det heller då jobbade jag nästan heltid, då var man ju ung o stark, mina barn fick inte sprida leksaker över hela huset, dom hade egna rum att leka i o dom hölls sej där utan protest, har alltid varit ordningsam, var sak på sin plats.

 • Mi64 Anmäl

  …är det inte hur mycket man städer som är det viktiga. Det är att man uppskattar varandra för det man gör, respekterar varandras olikheter och försöker kompromissa i vardagen så att det funkar att leva ihop. Gnäll dödar kärleken mycket effektivt. Jättebra att ni kunnat kommunicera och förstått varann, fortsätt med det, så kommer ni att klara kärleken i många år! Ta aldrig varann för givet. Kärlek är att få varandra att må bra varje dag, inte att klaga på småsaker. Vill han ha en glad och lycklig fru i ett lite småstökigt hem, eller en ledsen och olycklig fru i ett perfekt hem? Vad är viktigt för honom? Och vad är vikigt för dej? Vad kommer ert barn att komma ihåg – olyckliga/lyckliga föräldrar eller ett rent hus….?

 • Lina Anmäl

  att städa när någon annan har en annan måttstock på när det är ”färdig-städat”. Lever du med en pedant?
  Det verkar som om din man blivit något av en arbetsledare för dig: ”har du gjort det, har du gjort det ”??

  Säg till honom att det är du som är arbetsledaren nu där du är hemma. Ditt mål är kanske att han skall ha rena kläder att ta till jobbet nästa dag(ALL tvätt behöver inte vara struken och upphängd i garderober), han skall inte mötas av ett tomt kylskåp(om han är hungrig finns det möjlighet att göra middag och fika).

  Jag tror att en del fastnar i en slags ångest över att inte hemmet är städat tillräckligt, man tappar kontrollen (eftersom att ha ett städat hem känns som att ha en form av kontroll över tillvaron).

  Om du nu inte är en total bohem där man får vada fram bland smutstvätt och gamla tidningar så måste du nog stampa ner foten i golvet och säga att det är du som ansvarar för städet hemma och att han inte är någon arbetsledare över dig (vill han ha städat på ett viss vis får han göra det själv)!

 • Arbetssökande mamma Anmäl

  Du är inte lat för att du ägnar mer tid åt ditt barn än åt att städa! Vad är viktigast ett vackert hem, eller ett barn som mår bra av att få vara utomhus tillsammans med sin mamma?

  Jag blev förvånad över hur inskränkta och oempatiska kommentarerna är som skrivits här. Vi kvinnor är tydligen ganska bra på att ”slå på” den som är i underläge!?

  Att vara arbetslös betyder ju inte att man är ledig och sitter med armarna i kors. Det tar tid att skriva ansökningar och att leta efter arbeten att söka. Det många glömmer är att det är mentalt jobbigt att vara arbetslös. Man blir trött av att ständigt oroa sig inför framtiden och hur ekonomin ska gå ihop framöver. Det tär på ens självkänsla. Det går åt energi att peppa sig själv och intala sig att man duger. Det är stor skillnad mot att vara föräldraledig, då man har betalt för att vara hemma med sitt barn. Att vara arbetslös innebär ju att man hela tiden letar och aktivt måste leta efter jobb.

  Jag jobbade heltid förut och min sambo var arbetslös. Det var ofta stökigt när jag kom hem. Han for oftast iväg med barnen på dagarna för att han inte stod ut med att vara hemma. När han var hemma ägnade han tiden åt att söka jobb. Det kunde vara irriterande att komma hem sent och ställa sig och laga mat och samtidigt umgås med två klängande barn som inte sett mamma på hela dagen. Men jag förstod att min sambo var knäckt av arbetslösheten och behövde lägga sin energi på att hitta ett jobb.

  Nu har vi ombytta roller. Han har jobbat heltid ett tag och jag har blivit arbetslös. Jag ägnar förmiddagen åt att diska, tvätta, laga mat, leka med barnen och att lösa konflikter mellan barnen. De känner min oro och blir klängiga och bråkar mer med varandra. Jag ägnar minst två timmar varje dag åt att leta efter jobb. Men ibland tar min energi slut och jag blir illamående av oro inför framtiden.

  Sådana dagar besämmer jag mig för att ta en paus i tillvaron och tar med mig barnen och går ut resten av dagen. Och då får leksakerna ligga där de ligger och disken stå kvar till nästa dag. Men sådana pauser är nödvändiga för att jag ska fungera bra som mamma trots arbetslösheten. Min sambo vet ju hur det är att vara hemma med barn när man är arbetslös så han förstår lyckligtvis.

  För att orka med en långvarig arbetslöshet och fungera bra som mamma måste man få göra annat som ger energi tillbaka. Att bo trångt gör att det blir stökigt snabbare och det känns tröstlöst att dammsuga när gruset är tillbaka där två timmar senare igen. Gör något roligt varje dag, för det är det du får energi av och det ditt barn kommer att minnas av den här tiden!

  I en ärvd gammal kokbok (Bonniers 1962) läste jag om hushållsplanering. Där ansåg man att det räckte med en storstädning och en tvättdag och en strykdag per vecka. Det lät sunt tyckte jag.

 • Ann E, 39 år Anmäl

  Såg en diskussion i ett annat forum här i Damrummet om en kille som erbjöd sig att städa naken m.m. (om jag förstod det rätt). Man får väl ta och boka honom till någon tjejmiddag 🙂 Vet inte om nån av tjejerna som kommenterade verkligen har testat honom men vem vet… kanske blir rent och så får man ett gott skratt =)

  Jag menade detta forum: http://forum.amelia.se/forum/view-message.xml?message_id=101596

  /Ann

 • har nemas problemas Anmäl

  vad skönt det är att vara singel.. 🙂

 • Jojo Anmäl

  min käre man sa till mig idag att han hade satt på en maskin tvätt, sen log han, och fortsatte -för din skull. log igen. Jag undrade: SKOJAR HAN MED MIG???
  Vadå för min skull? Vi har 2 små barn, vi jobbar båda långa dagar och har krävande jobb. Nej tack, marktjänsten har jag inte ensamrätt på!

  Hörde någonstans att det är billigare att ha städhjälp än betala för parterapi.
  Ska minsann utnyttja lite RUT!

 • Pigg och inte trött, bara graviditetstrött Anmäl

  Och jag är fortfarande arbetslös… men jag har fått en praktikplats, vilket inte var en dag försent! 😀 Detta innebär dagis på heltid och att ingen är hemma innan fem på eftermiddagen. Stök och disk får helt enkelt vara och vi tar ett storröj båda två på helgen istället. Gud vad jag älskar sammarbetet vi har skapat! Nu har vi tid med både hemmet och barn och dessutom så hjälps vi åt! Hoppas nu att det kommer hålla i sig även efter bebisen som ska komma snart har kommit, då jag återigen blir fullt hemmagående och då också med en bebis. Men än så länge så njuter jag av den nya tillvaron och tar dagen som den kommer.

 • jessica Anmäl

  ta dig samman och städa! så jobbigt kan det inte vara1 din man måste ju jobba hela dagarna klart att han inte orkar med ett städpass när han kommer hem! Se det som ett heltidsjobb som du måste göra 8 timmar om dagen! annars så finns det alltid hemhjälp: http://www.tendea.se/hemhjalp

 • Jenny Anmäl

  Ta det lugnt, städning är inte allt här i livet 🙂 det är ok med stök o lite skit i hörnen när man har småbarn! Tycker jag iaf 🙂 ni kommer ha gott om tid att hålla hemmet rent när barnet/en vuxit upp.

 • C R Anmäl

  Åh, herregud!
  Dej skulle jag aldrig önska ett barn ha som mamma! Uppfostrar du dina barn så? Att dem ska prestera tills dem stupar? Pusha sej själva lite, lite längre hela tiden? Vad vet du om hur det är att vara utbränd? Vad f*n vet du vad hon går och har gått genom? Om du vet det, så verkar du inte ha lärt dej någonting utav det i alla fall. Fy f*n för såna präktiga, odrägliga människor som du. Behåll dina moralkakor för dej själv och tryck upp nånstans. Skäms på dej! Spyr åt dej!!

 • CR Anmäl

  Och sedan, vad beträffar hennes barn behöver inte du tala om för henne när hon och hennes man ska dela på barnaskötseln. De flesta barn är liksom pigga på förmiddagen och då kan man faktiskt ägna sej åt att leka med barnet och kanske städa sen? Tänkt på det nångång? Nä, men barnen klarar sej dint utan stimulans! Huvudsaken är att ytan är skinande ren och att barnen kommer in på dagis fort som attan. Ryser fortfarande åt dej.

Anmäl

Är du säker på att du vill anmäla det här?