Underhållet ska räcka till vad?

Anonymous 28 mars, 2011 kl 14:52
39815 visningar / 43 svar / anmäl

Hejsan! Jag har en son på 15år som bor hos mig på heltid sedan december 2010. Pappan betalar underhåll 1275 kr/månad.
Nu vill pojken ta moppekort som kostar 4100kr. Jag anser att underhållet är vad det kostar att ha ett barn per månad tex mat, telefon, busskort,etc. och vill att pappan och jag delar på moppekortet, men pappan säger att han betalar underhåll och det får räcka. Till saken hör att vi har även en dotter tillsammans, som bor växelvis, hon fick ta moppekort utan nåt tjafs, dessutom tar hon nu bilkörkort och då är han med och betalar.
Hur ska jag göra??

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

 • Anonymous Anmäl

  Hejsan! Jag har en son på 15år som bor hos mig på heltid sedan december 2010. Pappan betalar underhåll 1275 kr/månad.
  Nu vill pojken ta moppekort som kostar 4100kr. Jag anser att underhållet är vad det kostar att ha ett barn per månad tex mat, telefon, busskort,etc. och vill att pappan och jag delar på moppekortet, men pappan säger att han betalar underhåll och det får räcka. Till saken hör att vi har även en dotter tillsammans, som bor växelvis, hon fick ta moppekort utan nåt tjafs, dessutom tar hon nu bilkörkort och då är han med och betalar.
  Hur ska jag göra??

 • Mickan Anmäl

  Jag antar att du har hela barnbidraget/studiebidraget för honom också? Då är vi uppe i 2325 kr per månad.Om vi då räknar med att du ska betala lika mycket för sonen 1275 är vi uppe i 3600 i månaden eller hur? Så mycket lägger inte jag på mina barn i alla fall. Avstå undehållsbidraget istället och bestäm att ni delar på alla kostander så får du se vilket som gynnar dig bäst? Antar att du som ensamstående även har bostasdstilägg? Vad är orsaken till att sonen bor bara hos dig?

 • Lotta Anmäl

  Hej!

  Tycker att det borde vara lika för barnen, delar ni på kostnaderna för dotterns ”extrautgifter” bör sonen rimligen få motsvarand.

  Om jag förstått rätt så är underhållet för de löpande kostnaderna, mat, kläder, skor, busskort, boende, försäkringar, läkarkostnader, läkemdel, skolmaterial och liknande.

  Lycka till!

 • Anonymous Anmäl

  Det där är en svår nöt faktiskt. Jag har en manlig vän som håller på att gå under på grund av underhållsbidrag som ska betalas för två barn samt att han ska dela på alla ”extra utgifter”. Hans ex kan komma o säga att hon ska ha 2000 kr för sonen fått en ny jacka för 4000!! Min kompis tycker att han borde bli tillfrågad om dyrare inköp.hans ex bor kvar i deras bostad för att barnen skulle få bo kvar i sin trygga miljö.Nu får hon underhåll ,bostadstillägg samt barnbidrag drygt 5000 kr/månad. Min kompis har pga alla kostnader endast råd med en tvårumslägenhet.han får inga bidrag alls.Han arbetar innom industrin,inget högavlönat jobb precis. Nu när barnen är stora vill de såklart inte vara hos honom i hans lilla trånga bostad där de inte har egna rum. Men han har enligt mig aldrig fått en chans.Man är två om att skaffa barn och ska väl dela på alla kostnader rakt av och båda ska ha chans till ett vettigt boende där man kan ta hand om sina barn.

 • Ensam mamma utan pengar Anmäl

  alla förstå sig påare är intressanta. Kattis! Underhållet ska bidra till extra mat/boende/kläder/el/tv. Allt annat bör man dela på om den andre föräldern-oftast pappan – är engagerad och ser till BARNENS bästa.
  Barn kostar. De som tror att en ensamstående mamma har det fett och bra har aldrig varit där…

 • Morsan Anmäl

  Konsumnetvwerkaet har räknat ut att ett barn kostar över en miljon kronor (bara det nödvändigaste) fram till 18-årsdagen. Räkna ut vad det blir per månad och ni inser att underhållet inte räcker långt.

 • hejsan Anmäl

  Om de siffrorna alltid skulle stämma så vet jag familjer som borde gå back många tusen varje månad men bevisligen inte gör det.

  Det går att leva billigare än så… och många gör det också.

 • Undrande? Anmäl

  Ja då skulle varje barn kosta i runda slängar 4600 per månad?! Jag känner också många som lever på betydligt mindre summor än det. Två barn 9200 /mån 3 barn 13800/ mån…ja ni hör.. VEM skulle klara det bland oss vanliga arbetare? Att en förälder med en inkomst på 16.000 betalar 3900 i underhåll har en hyra på 6000 och övriga kostnader för mat,kläder,föräskringar odyl….hur ska den föräldern(pappan…) kunda dela fler kostnader,ha sina barn mer…?? Någon som har ett rimligt svar på det…

 • Också ensamstående Anmäl

  Måste lägga mej i jag också. Är själv ensamstående med två tonårsbarn där pappan inte bryr sig det minsta lilla om sina barn. Han tjänar nästan dubbelt så myckte som jag (inte så ovanligt att pappan tjänar mer än mamman trots vår sk jämställdhet) Han betalar heller inte mer än 1.273:- / barn o månad.
  Säg så här. Jag står för boende, el, tvätt od. Barnbidraget går till mat och då ska alltså underhållet alltså räcka till kläder o nöjen. Gå och köp vinterskor o täckdress till en tonåring ni som tycker att pappor måste betala mycket, hela 1273:-/barn o månad. Skulle en advokat räkna på det så blir det oftast mer så jag uppmanar alla ensamstående att gå till en advokat som får räkna, ni har mer pengar att hämta oftast.(Jag håller sjäv på med det nu)
  Ni andra som tycker att det är konstigt att vi inte får pengarna att räcka, ni kan ju köpa mobil, slalaomskidor, skridskor nöjen mm så får ni se vad barn kostar. Den förälder där barnet bor kan inte bara säga att jag betalar underhåll jag behöver inte betala mer utan vi får vackert hala upp vår börs o betala om vi vill att våra barn ska vara med i gänget o inte ses som en enstöring. Dessutom har vi konstant jour som vi aldrig får betalt för. Vi får ta vab-dagar så lönen blir lägre (inte för tonåringar men för yngre barn)
  Jag tycker det är mycket märkligt att det inte finns riktiga regler som styr detta- en inkkomsttrappa eller något. Så vanligt med skilsmässor, så vanligt med ensamstående mammor som kämpar o vänder på slantarna och nu har vi nyss hört att barnfattigdomen ökar – mest hos ensamstående mammor. Jag är inte förvånad.
  Fram för rikgtiga regler o inkomsttrappor som styr vad som ska betalas. 1273:- är vad barnen MINST har rätt till, inte vad som ska betalas.
  Du som hade en bekant som hade det svårt att gå ihop, kan inte pappan betala så går försäkringskassan in o gör det åt honom, han ska inte leva på vatten o bröd han heller så be honom prata med f-kassan så räknar dom på om han behöver stöd.
  Fram för ett uppror.
  Konstigt också att när barnen fyller 18 år och inte längre går i grundskolan så slipper pappan helt betala även om barnen fortfarande bor hemma och inte har något jobb, vilket inte alls är ovanligt. Mycket märkliga regler, vi måste se till att det blir ändring på detta. Skriv till regeringen alla ensamstående.

 • madde Anmäl

  En reflektion bara; självklart kostar barn, men måste man ha allt i prylväg idag?

 • XYZ Anmäl

  Om man går efter de siffror som en advokat räknar fram så känner jag många familjer som i så fall borde gå back med åtskilliga tusenlappar varje månad men bevisligen inte gör det. Så nog klarar man sig på betydligt mindre än det om man vill.

  Men visst bör den som betalar underhåll skjuta till lite mer pengar ibland när det behövs. Samtidigt anser jag att den som har barnen då får acceptera att den andre måste få ha synpunkter på vad som ska köpas eller vad t.ex. den nya mobilen får kosta. Om det blir så att den ene bestämmer vad som ska köpas och den andre förväntas betala hälften blir det minst lika fel.

 • mamma Anmäl

  Ja slalomkläder,nya mobiler, moppekort….tror sjutton att inte pengarna räcker. Men man får ”rätta munnen efter matsäcken”…Jag har inte heller råd med att ge mina barn detta men de mår bra ändå. Att snacka barnfattigdom för att man inte ha råd med lyxprylar?? Mina barn har fått veta vilken ekonomi vi har och de har nu som tonåringar börjat jobba extra och kan då köpa lite grejer själv och de har aldrig varit ”utanför” i kompisgänget.Jag tror vi ska lägga detta på rätt nivå.

 • Lotta Anmäl

  …utan snarare om orättvisan, ett den ena föräldern betalar i princip hela sin lön för barnens bostad, mat, försäkringar, kläder nöjen mm. och att det aldrig blir pengar över medan den andre förälderna lever ett liv som gör att den kan spendera mycket pengar på boende, resor och sig själv.

  Ofta är det kvinnan som är hemma mest med små barn, kanske går ner i arbetstid, tar VAB dagar, får lägre lön och har ansvaret hemma. Mannen kan ofta i högre utsträckning göra karriär medan kvinnan täcker upp hem och barn och allt fungerar bra så länge man är en familj men den dag det är så att man ska gå skilda vägar står man sig slätt.

  Högutbildad och med samma inkomst som mannen när barn ett kom tjänar han nu mer än dubbelt så mycket som jag (om jag räknar på en heltidstjänst, vilket jag inte har eftersom jag tar allt ansvar med barn, läxor, hem, matlagning, barnens specifika behov mm). Nu när han vill gå så står jag mig slätt, känns som om det faktiskt är familjens förtjänst som gjort att han kunnat klättra och ta dessa arbeten med ständiga resor, övertid mm (naturligtvis har han också jobbat på bra och varit duktig), men hade jag ställt kravet att vi båda skulle arbeta 75% resa lika mycket osv. ja inte hade han fått dessa jobb och den karriären med den lönen då inte! Tycker att det arbete många kvinnor utför hemma som är obetalt skulle betalas vid en skilsmässa med ett ökat underhåll. Barnen ska inte behöva bli allt för lidande av en separation.

  Tycker att båda föräldrarna borde vara lika måna om barnen!

 • En som vet !! Anmäl

  Hade när det var som mest underhåll till 5 barn, alltså 5 X 1273=6365!!!! ni kan väl själv tänka er hur mitt liv sett/ser ut!! håller fortfarande på att betala till 3 barn.

  Hade jag haft en skyhög lön, ja då skulle jag mer än gärna delat på vissa övriga utgifter. Men som det ser ut nu, ja då får mitt ex gapa och skrika bäst FAN hon vill, hon får vackert hushålla med dom pengarna som hon endast har (laglig) rätt till!! allt därutöver är faktiskt (gåvor) och endast mannens goda vilja, att sedan en del kvinnor tycker både si och så, ja det får dom gärna göra, men inget vi män behöver bry oss om!!!

  Jag ingår väl inte i hennes hushåll längre!!! en skilsmässa kostar otroligt mycket pengar, innan bodde ju familjen tillsammans, och då delade man på utgifterna!! men det gäller inte vid en skilsmässa, tror inte dom flesta trodde att det skulle bli så dyrt att skilja sig, då hade man kanske tänkt över det hela både 1,2,3 gånger!! och det är alltid barnen som är dom stora förlorarna.

  Men det ska tilläggas att den som har barnen boende hos sig, ja för dom blir det hela mycket dyrare, men det går inte att göra på annat vis, om inte männen ska behöva leva under odrägliga förhållanden.

 • Steelmagnolia Anmäl

  Hej kattis!

  Jag tycker nog att din fd och pappan till barnen är väldigt orättvis mot sina barn när er dotter fick ta moppekort och nu bilkort som han är med och finansierar. Medan du ska betala själv för sonen. Tala om att så split mellan barnen samt ge er son signalen att han inte är lika mycket värd. Det kanske kan vara något att ta upp för diskussion.

  Sen är det ju så att man inte alltid kan få allt man vill. Jag är uppväxt i ett hem där vi inte hade råd med skidresorn till svenska fjällen eller dyra kläder och vad gällde sportutrustning så fick vi ofta begagnat eller jobbade ihop egna pengar. Ingen av oss barn hade moped.

  En moped idag kostar en del i inköp och försäkring eftersom de är stöldbegärliga. Är det meningen att du ska stå för allt detta själv? Till det kommer en vettig hjälp och extra lås för mopeden som bara det kan gå lös på en tusenlapp, samt att man innan det ska ha körtkortet som även det kostar.

  Jag är själv en bonusmamma och vi har vårt barn väldigt sporadiskt och har ständiga fajter med den biologiska mamman. Vi betalar underhåll och hon får barnbidraget men hon köper sällan kläder till sitt barn för dessa pengar. De verkar gå till helt andra saker. Vi köper en hel del kläder till barnet och betalar hälften av aktiviteterna dock inte semeterresor eller ev dyra saker/kläder som biomamman ibland spontaninköper. Dessutom så är det alltid vi som får hämta och lämna hemma hos henne och därmed får en del stora bensinräkningar. Med detta menar jag inte att klaga men däremot att peka på att även pappor kommer i kläm trots delad vårdnad…och även barnen förstås.

 • Mamman Anmäl

  Jag tycker det är fascinerande att läsa om alla förståsigpåare. Jag är ensamstående med två tonårskillar. Ingen vidare fetlön. Inget bostadsbidrag. Min lön + barnbidrag och underhåll är högst otillräcklig. Jag måste ha en större bostad för att barnen ska få plats, el, tvätt, mat, kläder kostar. Liksom cyklar; önskan om dator/spel/mobil/läger/aktiviteter. Pappan vill inte betala något. Underhåll får jag via försäkringskassan.
  OM man nu har barn tillsammans så anser jag att man bör se till barnen. Om då boföräldern står för mat och beoende så tycker jag att umgängesföräldern (pappan oftast) bör vara villig att hjälpa till med allt extra. Som cykelavgift, aktiviteter, läger, mobil + ev dator och tv-spel. Det är ju för barnens bästa! Och inte ett bidrag till den andre föräldern.
  Barn kostar! Och allt annat har blivit dyrare. Ni som tror att en ensamstående mamma har det fett; välkommen till verkligheten. Önskar mina barns pappa ville ta dem för ett år och se hur han får ihop ekonomin. Han betalar alltså drygt 2000 för 2 barn, jag kan berätta för er att jag lägger mycket mer än 2000 på barnen! barnbidrag och underhållsbidrag är ett bidrag som knappt räcker till vad killarna äter!

 • Steelmagnolia Anmäl

  Nej, det är inte lätt att vara ensamstående med ett elelr flera barn oavsett heltidslön eller deltid.
  Själv är jag sjukpensionär 25% sen flera år och vet hur det är att behöva vända på slantarna bara åt mej själv.

  Jag fick vackert gå ner i bostad, jag
  fick leta nytt jobb med något bättre lön och idag när jag delar allt med sambon så är livet drägligt men vi kan inte göra vad som helst bara därför.

  Nu till poängen. Mitt bonusbarns biomamma tjänar mer än vad min sambo gör men vi betalar ändå mer än hon varje månad. Just för att hon gillar lyxshopping av dyra saker till hemmet,kläder till sej själv, it-utrustning, dyra telefoner och mp3spelare! Hon kan utan att fundera gå ut och köpa på sej senaste Iphone, Ipod, laptop, semesterresor etc för att helt plötsligt inte ha några pengar kvar när halva månaden är kvar och vem ringer hon då tror ni? Jo till oss. Förra månaden gick hon och köpte sängar för över 30 000 och vips var matpengarna borta och då tyckte hon att vi skulle stå för hennes mat och pojkens.Vi betalar gärna för honom MEN vi vill inte föda henne och fortsätta möjliggörandet för henne att bete sig som hon gör. varför i glödheta handla så mycket prylar så man inte har pengar till mat? Vi känner oss rätt kränkta när hon gång efter annan ringer till oss eller till min svärmor och ber om pengar eller helt plötsligt kläcker orden: Har du handlat mat åt meh till min smabo när han ska åka hem till oss efter att ha varit i hennes bostad och tagit hand om sitt barn.

  Detta är verkligen INTE ok i mina ögon ensamstående mamma eller ej!

 • Muppe Anmäl

  Har full förståelse för att det inte är en enkel match, att få det att gå ihop.
  Trots detta, kan jag inte låta bli att reagera på alla dessa skilsmässor.

  Naturligtvis, finns det de som blir misshandlade eller på andra sätt råkar illa ut men det kan väl ändå inte vara så i varje fall? Det har blivit alldeles för lätt att skiljas, när man inte känner spänningen i förhållandet längre.

  Den som väljer att gå, bör absolut vara den som får stå för den största delen av kostnaden. Har den dessutom träffat en ny, ska inte den andra behöva straffas dubbelt. Det måste ändå vara svårt att bara träffa sina barn varannan helg och tiden däremellan, ska en annan bo och vara som mamma/pappa för dem.

  Jag tycker att det är orättvist att vi som aldrig fick barn, ska betala för dem som fick glädjen att uppleva det men ska ha samma rätt att leva lika fritt som vi. Dessutom beklagar sig att det är dyrt. Man gör ett val, ett val som många av oss aldrig fick, pga olika omständigheter.

 • maggan Anmäl

  Du betalar 6 500 kr för fem barn….Det är ju löjligt lite! Har man satt fem barn till världen får man ju faktiskt försörja dom också.

  finns det ingen heder hos svensa män längre? Nånting om att göra rätt för sig? Försörja sina barn?

  Då får mna väl leva under odrägliga förhållande!

 • Anonymous Anmäl

  …är det många som går alldeles för lätt. Men som Muppe skriver ska en kvinna som lever med en missbrukare och ofta under psykisk misshandel eller en kvinna (och kanske barne) som blir utsatta för fysiskt våld behöva dra ett ännu tyngre lass rent ekonomiskt när de väl tagit mod och kraft till att gå sin väg?

  Det är på många sätt svårt nog ändå. Någon total rättvisa råder inte, aldrig men nog ska båda parter se till att barnen har en ekonomiskt trygg situation och att barnen blir så lite lidande som möjligt. Många män tycker inte att det är deras ansvar, vilket är beklagligt. Även som skilda borde föräldrarnas inkomster delas lika så att barnen får det så stabilt och bra som möjligt, båda föräldrarnas ansvar och båda måste skära ner på andra omkostnader!

 • Mange Anmäl

  6500 för fem barn löjligt lite? Kanske.. men om man har ut 16000 i mån som jag? Hyra 6000 kr /mån = 12.500 kr/mån, kvar att leva på 3500/mån.Drägligt? Knappast.Att man som jag blev lämnad för en annan man och tvingades jobba på annan ort då det inte fanns arbete där fru o barn bodde…kunde inte ha mina barn då de gick i skolan…alla män är inte skitstövlar som skiter i sina barn.Min fru tog mina barn ifrån mig och jag fick betala priset i form av minimal kontakt med barnen och kass ekonomi..

 • Andi Anmäl

  men läs Manges historia, om än så kort så kanske man ska vara försiktig med att döma så hårt. Man ska kunna satsa på sin familj och skaffa fem barn och kunna lita på att om man gör det, alltså när man gör det valet så litar man på att kärleken ska hålla. Var står vårt ansvar som kvinnor att se att om mannen åker till en annan ort för att jobba så gör han det för att fembarnsfamiljen ska få det bättre. Då springer frugan ut och träffar en annan. Är det någon i den familjen som har gjort ett val och bör få konsekvenser på det så är det väl ändå kvinnan? Så många kvinnor och män tar idag så lättsinnigt på familjen. ”Bara mitt behov går före”, ”jag blev så kär…hoppsan” ”Jag känner ingen lust för min partner längre” Jag, jag, jag och mitt eget behov. En varaktig relation är ett slit, man får vrida ut och in på sig själv, man får jobba med sig själv hela tiden för att fungera i vilken relation som helst. Det handlar oftast inte om att byta partner. Visst finns det vissa extrema situationer som är ohållbara, och där man måste bryta. Men vi börjar gå för långt i Sverige. Jag jobbar med barn och ungdomar och har en lång utbildning/erfarenhet inom lärande och pedagogik och jag ser dessa barn städigt. Barnen mår inte dåligt av att ha två lyckliga hem sägs det. Mycket bättre att de har två lyckliga hem än ett trasigt. Hmmmm,,vi har ännu inte sett e forskning för vad det innebär för exempelvis framtida relationer att ha hoppat fram och tillbaka varannan vecka. Hur många av de föräldrar som utsätter sina barn för detta har själva haft skilda föräldrar och vet vilken omställning det är att ständigt leva med en ryggsäck. Jag levde med skilda föräldrar på 70 och 80 talet och nej tack! Jag sätter aldrig någonsin mitt barn i den situationen bara för att JAG råkar bli kär i någon annan, eller inte orkar jobba tillräckligt med min relation. Jag och min man har haft ett helvete i perioder precis som alla andra, men jag gjorde ett val för tio år sedan att leva med denna mannen, satsa helhjärtat i nöd och lust, få barn tillsammans. Vi har kriser i vardagen,stress mm, vi går igenom sorg tillsammans, ibland var och en på sitt håll, vi har inte alls sex i perioder, men har gått i familjeterapi vid två tillfällen. Vi satsar allt i vår relation och det gör oss starka, vi prioriterar det för att vi har gjort ett val. Visst händer det att jag funderar på hur det skulle vara att gå skilda vägar vissa stunder i livet…men då tänker jag såhär. Det handlar inte om honom, det handlar om att jobba tillsammans. Hittar jag en annan blir det andra problem som jag likväl måste jobba med, förälskelsen lägger sig även där. Men vem står i mitten? Sedan den dagen jag födde mitt första barn handlar det inte längre om JAG i fokus.Det handlar om Vi och så borde flera tänka.

  Jag har ju turen att ha en man som tänker som jag, som alltid sätter mig och oss i fokus, och det är ju en förutsättning till att kämpa vidare. Jag vill skicka tusentals blommor till er män eller kvinnor som inte har haft samma tur som jag och som kämpar på för ”oss”, dig och dina barn ensam! I längden är det du som får njuta av dina barn även om det kostar, är urjobbigt och känns ensamt.

  En sak till, även män finns där mamman sviker även om det inte är lika vanligt. Glöm ej det.

 • En mamma Anmäl

  Ja fler mammor sviker än vad som syns i statistik! Men trots det förlorar papporna ofta kampen. Många pappor vill visst ha sina barn men motarbetas av mamman som anser sig bättre lämpad. Känner flera män som blivit mycket illa behandlade av sina ex. mammorna vill ha mer pengar men kan inte hjälpa till så barnen får träffa pappan.Ändrar tider,är inte hemma när barnen ska hämtas,åker på semester på pappans sommar veckor m.m.Jag är rätt less på alla snyft historier från ensamma mammor….ALLT är inte sanning. Kämpa på Mange!! Jag vet att du bara är en i mängden men förhoppningsvis kommer dina barn att förstå då de är vuxna.

 • Joe Doe Anmäl

  Hej!
  Jag tycker det är tråkigt att lagstiftningen gör att föräldrar som separerar dras in i ett juridiskt debackel där den lågavlönade – oftast kvinnan – gör anspråk på att bli boendeförälder – för då har hon rätt till underhållsbidrag – och inte sällan i affekt gör anspråk på enskild vårdnad i samband med skilsmässan.

  Eftersom kvinnan – den lågavlönade – därtill får skattefinansierad rättshjälp är hon ett villebråd för jurister inom familjerätt som ytterligare skruvar upp volymen i konflikten så den drar ut på tiden. Inte sällan engageras socialtjänsten – kvinnor – och spelet kring vem som som ska vara vårdnadshavare blir ett grekiskt drama i 3 akter som förstör barnens uppväxt, i bästa fall.

  Jag vet, för jag har gått igenom detta. Jag har haft en högre lön än barnens mor, tilräckligt för att själv få finansiera mina jurister i familjrättsärenden. Det tog 5 år och 500 000 SEK för att få fortsätta vara gemensam vårdnadshavare och få träffa mina barn 4 dagar i månaden, på sommar, höstlov och sportlov.

  Hämtar jag barnen i skolan klockan 15:00 istället för hos deras mor 16:00 ringer deras mor polisen. Inte för att det leder till något rättsligt, men barnen får sådan ångest av sin mors affekter att man är helt låst till hennes affektiva utspel.

  Tar man barnen till vårdcentralen när de har ont i halsen, då blir man anmäld till socialstyrelsen för att man själv har ett yrke i vården. Av barnens mor. För att man bett en läkare undersöka barnen och densamme anser att barnen behöver antibiotika.

  Låter det som fiction? Alla män är svin, eller hur? Jag är en hårt arbetande, ärlig, snäll – för snäll – man som har blivit juridiskt kastrerad av socialtjänst och familjerätt. Nej, jag hade inte vänstrat. Nej, jag hade inte träffat ”en annan”. Nej, jag var inte en dålig pappa. Jag var totalt utarbetad. Tog över lånen på ett hus som inte var färdigställt för flera miljoner, så barnens mor kunde göra ”walk-away” med en ny partner – det fungerade inte – jag träffade en ny kvinna långt senare och vi har det jättebra idag.

  Mina barns mor är ensam, bitter och nu krigar honom underhåll. Hon har haft barnbidraget, vi har aldrig missunnat barnen något. Jag har köpt iPhones, datorer, musikinstrument, kläder, skidresor, utlandsresor och har aldrig gjort något annat än rätt för mig.

  Nu ska jag tydligen dras inför skanket igen. För hon klarar inte av att hitta en man som försörjer henne, så då får hon väl pressa den stackarn hon har barn ihop med.

  Ungefär så har flera män. Vi är juridiskt kastrerade, vi får ta hela bördan och vi får inte ens träffa och umgås med våra barn som vi vill.

  Är det konstigt att vi inte vill ösa pengar över barnens mor. Själv har jag gett våra gemensamma barn kreditkort, som jag fyller på om de behöver. Så kan deras mamma sluta bråka, så barnen slipper hennes bitterhet. Det är dessutom billigare än familjerättsjurister.

  Bästa hämnden är att leva ett lyckligt liv. Konflikter som inte tar slut tar kål på barnen. Samhället bidrar till detta som lagstiftningen ser ut idag. Tyvärr har det bara blivit värre där man kan hävda samarbetsoförmåga för att få enskild vårdnad.

  Många ensamma pappor söker, svårt alkoholiserade på grund av självmedicinering mot ångest på storhelger över att de tappat kontakten med sina barn.

  Mödrar drabbas de också. De blir föremål för vinning hos familjerättsjurister som träffar dem då de är i kris och fyller deras sinnen med orelistiska förväntningar på tillvaron.

  Socialstjänst och kvinnojourer gör bra saker också. Men mycket är tyvärr missriktad välvilja utan kunskap och insikt om konsekvenserna för alla parter på lång sikt.

 • johanna Anmäl

  Ett barn kostar då mer än 3600 i månaden, har du kanske glömt att räkna in el, större boende, bilfärder mm? Jag har precis samma problem med mitt ex, han betalar inte en krona mer än vad han måste, synd att ”de” inte inser att underhållet på 1 273 sek är ett minimum som krävs till barnet. Har ni sett att det räknas med en försäkring på 90 sek i månaden till barnet, vem vill försäkra sitt barn med den billigaste försäkringen? Det konstiga jag tycker i detta är att varför tycker inte mitt ex att vår dotter är värd samma standard som han själv har? inte lever han efter konsumentverkets ”tabeller” och inte jag heller, vad är det som gör det att man tycker att man själv skall ha det bttre? Kommer inte barnens behov först? Nu i dagarna har jag tom fått reda på att han inte betalar till Försäkringskassan då han jobbar i Norgen, trots detta så kan han inte tänka sig att hosta upp 600 till försäkringen, sitter med räkningar för över 3000 i januari extra som skall betalas, aktiviteter och försäkring, ett barn kostar 1,4 miljoner innan det flyttar hemifrån, underhållet täcker en sjätte del, nästan en sjättedel till från barnbidraget, själv får jag hosta upp med nästan en miljon, inte rättvist, men vad gör man inte för sin dotter….

 • Sanna Anmäl

  Joe Doe
  För att hon inte hittar en man som kan försörja henne? Hur tänkte du nu?

 • Anonym Anmäl

  Har man satt barn¨till världen ska man betala för dom oxå. Så är det!!
  Hur kan man skriva att utöver underhållet rör det sig om gåvor? Till sina egna barn ?? Jag vet att dom kostar oftast mer än underhållet. Fy skäms på dig!!!!

 • Björn Anmäl

  Jag tycker han ska dra fallet i kommunens familjerättsnämd och begära att få bli boendeförälder och att ex-et blir umgängesförälder. det låter som barnen skulle ha det bättre hos den mer generöse föräldern än hos mamman som i detta fall verkar ha missat att hon har halva i underhållet. I dagens mer jämlika samhälle är familjerätterna mer välvilligt inställda till att låta barnen bo hos pappan på heltid. Går man dit kan de också besluta om hur bidragsfrågan ska se ut. Beslutet gäller som om det vore en domstol men är en gratis förmån för kommuninvånarna. Lycka till!

 • Patrik Anmäl

  Ska vi nyansera lite, är ”betalande” pappa, tar fullt ansvar för mina barn. Men gycker att det är konstiga argument att man måste köpa slalomskidor, cross, ny dator m.m. Man får väl dra ner på lyxen lite, barn blir inge lyckliga av grejer, utan av kärlek. Du skriker på uppror.! Ta då med i beaktningen att om tex. Mamman träffar en ny och gifter sig, så betalar jag fortfarande. Eller ska vi ha det som i USA, där underhållen kan ligga på 20-30 tkr månaden ? Jag har aldrig krävt en krona av mamman, och köper gärna saker till barnen, trots arbetslöshet

 • Linda Modin Anmäl

  Det var det bästa jag läst på länge!!! Håller med till 100%. Precis så är det. Mycket bra skrivet!

 • Fredrik Anmäl

  SÅ du tror de är mycket lättre för mig som är ensamstånde med 1 på hel tid och 2 växelvis boende utan nåra bidrag och har industri lön + kan ju då tillägga att i mitt fall så har aldrig jag och mamman i fråga aldrig haft nåt problem så hon har bidrag tar dom större utg som ytter kläder och jag jag hjälper till då jag kan med extra utgifter men i slutänden handlar de om att man måste se bort från sitt bästa gäller både mammor och pappor och tänka på dom har satt till världen istället

 • Markku Anmäl

  Du verkar ju helt dum i huvudet! Har man satt barn till världen tar man hand om dem eller betalar för sig!!

 • Felicia Anmäl

  Nej de är faktiskt så att läkemedel glasögon läkarbesök och dyl inte ingår i underhållsbidraget.

 • Ingela Anmäl

  Hej! Såg att detta var en gammal fråga, men passar ändå på att dela med mig: jag och min fd. har ett gemensamt ”barnkonto” med varsitt bankkort knutet dit. Där hamnar barnbidrag och en överenskommen summa som automatiskt förs över från våra lönekonton varje månad. Kostnader för barnens aktiviteter, klädköp, sparande och försäkringar och större gemensamma inköp (ex cykel) dras därifrån.
  Du har ju extra kostnader för mat, så det bör ni ju dela på. Men annars tycker jag detta är SUPER! Kram o lycka till!

 • Anna Anmäl

  Mitt barn kostar runt 10 000 i månaden. Har en tolvåring. Tycker man kan räkna för arbetet också. Man jobbar ju 180 dagar per år åt någon annan utan extra betalt.

 • Anna Anmäl

  Då har jag räknat med allt alltså. Semester på sommaren, mat, kläder, försäkring, sparande, aktiviteter, kläder osv dock ej det större boendet

 • Anna Anmäl

  Håller också med till100%. Jättebra skrivet.

 • Tony Anmäl

  Det skulle du tänk på innan du knulla med honom .eller är det bara mannen som skall betala och kvinnan och utnyttja

 • 18-årig dotter Anmäl

  Nepp.
  Underhållsbidrag slutar inte bara helt plötsligt betalas ut – det betalas istället ut direkt till barnet (då det ansöker om det hos försäkringskassan) precis som studiebidraget görs när barnet fyller 18 år. (Förutsatt att denne studerar på gymnasiet)

  Ville bara tillägga detta som en 18-åring själv.

 • PL Anmäl

  Nu blir j förbannad!! Ditt svar Mickan är helt otroligt. Tror du man klagar i onödan, då fattar du inte mycket. Sorry.

 • mikael Anmäl

  Ok Morsan. [1000000-226800 (barnbidraget)]/216 månader /2 föräldrar =1789 per månad. Dvs inte så långt ifrån underhållet

 • tity Anmäl

  Jätte bra sagt. Håller med dig 100%

 • Pär Andreasson Anmäl

  Hej Ingela.

  Vilken summa har ni bestämt er för? Räcker den? Mvh / Pär

 • Anonymous Anmäl

  Jobbar du själv?i många fall använder tyvärr mammorna papporna som kassakor,jobbar man själv så kan man väl spara själv oxå till det man anser barnet behöver?

Anmäl

Är du säker på att du vill anmäla det här?