Hvudlöss

Lushataren 13 november, 2006 kl 16:49
17044 visningar / 13 svar / anmäl

Denna höst har gått i huvudlössens tecken. Det började direkt vid skolstarten med att ett barn fick löss. Vi behandlade, kammade osv och allt var frid och fröjd. Efter ett par veckor upptäckte vi löss hos ytterligar ett barn (långhårigt den här gången). Efter flera behandlingar, ett evigt kammande av det långa håret så var plågan över. I helgen så duschade jag barn nummer ett och ett par löss ramlade ner i badkaret. Kammade den långhåriga också och det var likadant där. Nu tycker jag att det kliar i mitt hår också. Vad göra? Det verkar omöjligt att bli av med dessa små husdjur. Har någon ett tips?

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

 • Lushataren Anmäl

  Denna höst har gått i huvudlössens tecken. Det började direkt vid skolstarten med att ett barn fick löss. Vi behandlade, kammade osv och allt var frid och fröjd. Efter ett par veckor upptäckte vi löss hos ytterligar ett barn (långhårigt den här gången). Efter flera behandlingar, ett evigt kammande av det långa håret så var plågan över. I helgen så duschade jag barn nummer ett och ett par löss ramlade ner i badkaret. Kammade den långhåriga också och det var likadant där. Nu tycker jag att det kliar i mitt hår också. Vad göra? Det verkar omöjligt att bli av med dessa små husdjur. Har någon ett tips?

 • Också lushatare Anmäl

  Jag såg på något morgonnyhetsprogram där man tog upp problemet. Det finns en ny metod som inte kräver kemiska preparat.Det är en luskam som man kammar bort både löss och ägg (vilket är det viktigaste) med. Enligt förespråkaren ska det vara det effektivaste och allergivänligaste sättet. Se ”www.lusfri.nu” för info. Kammen är ganska dyr, 299 kr mot faktura. Man kan också köpa den i olika hälsokostbutiker. Det blir ganska dyrt att köpa preparaten på apoteket, så det är kanske ett bra alternativ att skaffa den där kammen och man har barn i ”lusåldern”. Vidare ska det finnas en sorts munstycke till dammsugaren.
  Lycka till

 • Madame MIM Anmäl

  Och kamma vidare! Vi drabbades av löss i somras. Ingen vet varifrån de kom, men plötsligt hade tre långhåriga tjejer håret fullt med kryp. Kamma, kamma, kamma. Undvik absolut att panikbehandla! Lössen blir resistenta! Att det dyker upp ett par löss efter en behandling behöver inte vara något oroande, avlägsna dem och kolla NOGA att det inte finns ägg kvar på hårstråna. Speciellt behöver man en bra kam och förstoringsglas, bra belysning och goda nerver.

  Balsaminpackningar gör susen (gärna bastubad med balsam i håret) eller inpackning med olivolja (gnid in rejält med olja och svep in hela håret i folie). Har man tillgång till lavendelolja så funkar det också fint.

  Efter kemisk behandling ska man vänta en vecka innan man vid behov förnyar proceduren. Däremellan, kamma, kamma, kamma, VARJE DAG, och snåla inte med balsam efter tvätt.

  Tålamod!!

 • Lushataren Anmäl

  Tack för bra inlägg, ger mig lite hopp om att vi ska bli av med plågan till slut. Men jag har ytterligare en fråga. Hur kammar man med luskam för att verkligen få bort lössen. Tycker att jag kammar och får bort 2-3 löss. Sedan kör jag i lusmedel en natt och när jag tvättar barnets hår så ramlar det ut 20 döda löss till. Varför får man inte bort dem genom luskamning? Dessutom undrar jag om lössen har olika storlek för jag kan få ut allt från en lus med ben till små svarta prickar. Ska tillägga att mina barn är ganska mörka så det går inte att se löss genom att bara titta i hårbotten.

 • jana Anmäl

  Peppar peppar så har jag bara varit med om ett lusbesök. Det var förra sommaren lagomt till sonen ifråga sparat håret ända ner till axlarna. Att kamma ett barn med lååångt håt kräver tålamod och tålamod. Jag höll på ca 30 minuter varje gång, lite övernitisk kanske men jag tog det både morgon o kväll när jag ändå höll på. Håller över ett vitt papper o slå av kammen mot det ibland. Åsså lusmedel såklart. Lössen är i olika stadier av utveckling det är därför de är olika. Till slut blev vi av med alla ”mobila” löss, det var värre m de döda äggen som satt fast på varje strå så till slut beslöt vi att raka av håret (3mm) efteråt grät både jag o sonen, men lössen har vi peppar peppar inte sett mer.

 • Också lushatare Anmäl

  Hej igen!
  Den kam som jag tipsade om och som du kan läsa om på lusfri.nu är specialgjord att fånga både löss och ägg (vilket är det viktigaste!). Om du använder kammen så ska du inte behöva använda kemiska preparat. Preparaten innehåller nervgifter och det är ju tveksamt om det är så hälsosamt. Vidare är ju lössen resistenta mot vissa preparat och då är det bra om man orkar omaket med att kamma och åter kamma! Kammen ska visst fungera bra också på långt hår. Kolla in hemsidan, då ser du kammen i förstorning.
  Lycka till

 • milla Anmäl

  HEj! Det är ingen ide att få panik, det är jobbigt. Då vi drabbades hade jag bara mina pojkar och jag klippte den kort, det hjälpte faktiskt eftersom det gick som en epedemi. Jag vill bara tala om att vi kontaktade vår läkare som vi har till barnen, eftersom de är allergiska och har astma. Jag frågade hur jag skulle gå tillvida med mitt problem och han sa att man måste följa instruktionerna på förpackningen. Jag vet ju att många får tillbaka det gång på gång, men den bistra sanningen är att alla tyvärr inte gör behandlingen på rätt sätt. Ibland kanske man måste göra behandlingen tre gånger för att verkligen bli av med problemet. Min systerdotter gjorde tre behandlingar och är nu av med det. Jag har alltid uppsatt hår på mina två små tjejer på dagis så de inte ska få huvudlöss. Faktiskst så har de klarat sig alla gånger…
  Jag tror faktiskt på den kemiska behandlingen, det är kanske dumt men den fungerar om man gör den rätt. Och jag tror på allmän luskammning i skolorna när det inte finns någon hejd på lössens spridning. Jag hoppas ni snart blir av med ert problem.

 • hjälp Anmäl

  vart får man hjälp som vuxen.
  om man har fått löss?
  äggen måste bort.

 • Jennie Anmäl

  Dottern fick löss för ett tag sedan och jag surfade runt för att få info (Nätet är en suverän infokälla!!).
  Blev rekommederad att köpa luskammen nitfree, finns på en del hälsokostaffärer, dyr som bara den, 299 kr men såååå bra!! Den tar verkligen bort både löss och ägg och då behöver man inte kemiska medel. Vi använde både och men kammen är verkligen bra och jag tror att vi hade klarat oss med bara den.

 • tack Anmäl

  tack för ditt svar jennie

 • lushatare jag också Anmäl

  en lapp på dotterns fritids i fredags.
  att det går löss på fritids och skolan.

 • japp Anmäl

  nu har man löss igen (för andra gången)
  suck

 • Frissan Anmäl

  Apoteket har ett suveränt bra lusmedel som heter paranix.
  Det är baserat på kokos och anisolja.
  Paranix sätter igen andningsvägarna på lusen som då dör av kvävning.
  Man får även med en luskam i metall som väldigt effektivt tar bort lus och ägg.
  Mina barn har haft löss flera gånger och ingenting har fungerat så klockrent som Paranix.

  Eftersom medlet kväver lusen kan de inte heller bli resistenta.

 • Ingen lusvän heller Anmäl

  Det hjälper inte hur noga man är med lusmedel och -kamning om inte föräldrar till de andra barnen på dagis/skola samt barnens privata kompisar inte gör detsamma. Detta är oftast orsaken till att man får tillbaka epidemin om och om igen, att något barns föräldrar slarvar/inte kan tänka sig att deras barn är drabbat. Då hjälper det ju inte att man får bort sina barns löss, förr eller senare får man tillbaka dem igen eftersom man ju inte blir immun mot löss.

  Jag förutsätter att du följer anvisningarna på lusmedel och fortsätter kamma någon vecka efter det att behandlingen är avslutad. Gör du det och ändå blir drabbad om och om igen, ta upp problemet med barnens lärare. På ett av mina barns dagis kopplade man in distriktssköterska häromåret när en epidemi bara rullade runt, runt. Distriktssköterkan kollade då alla barn, behandlade de drabbade och personalen kammade och stod i, och till slut blev man av med eländet. Inte kul, men ibland kan det vara enda utvägen.

Anmäl

Är du säker på att du vill anmäla det här?