11-åringar och smink!!

Tuss….mamma till 3 barn. 19 februari, 2007 kl 16:59
21252 visningar / 43 svar / anmäl

Min dotter går i femte klass och hon har klasskompisar som sminkar sig varje dag med mascara och ögonskugga. Är det vanligt? Jag vill inte att min dotter ska börja med smink redan nu. Tack och lov är hon inte så intresserad, förmodligen för att det är jobbigt att tvätta av sig det. En del av tjejerna i klassen slarvar med det, tar på ny mascara på morgonen men till följd att fransarna går av efter några dagar. Varför låta så unga flickor använda smink till vardags? Är jag helt insnöad eller? Jag talar om för min dotter att hon är vacker som hon är, samt att insidan är viktigast. Vore intressant med era åsikter!!
Mvh Tuss

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

 • Tuss….mamma till 3 barn. Anmäl

  Min dotter går i femte klass och hon har klasskompisar som sminkar sig varje dag med mascara och ögonskugga. Är det vanligt? Jag vill inte att min dotter ska börja med smink redan nu. Tack och lov är hon inte så intresserad, förmodligen för att det är jobbigt att tvätta av sig det. En del av tjejerna i klassen slarvar med det, tar på ny mascara på morgonen men till följd att fransarna går av efter några dagar. Varför låta så unga flickor använda smink till vardags? Är jag helt insnöad eller? Jag talar om för min dotter att hon är vacker som hon är, samt att insidan är viktigast. Vore intressant med era åsikter!!
  Mvh Tuss

 • Mamma Mu Anmäl

  Jag håller med, inte ska väl 11-åringar ha smink. Min äldsta dotter går också i 5an och har klasskompisar som sminkar sig dagligen. Själv är hon lite skeptisk till detta men ibland har hon varit lite nere därför att hon undrar om det är hon som är konstig som kör den naturliga looken. Hon har fått dumma kommentarer om ”Varför sminkar inte du dig” eller så påstår de att hon faktiskt har använt mascara eftersom hon har mörka ögonfransar. Jag fattar inte hur man som förälder kan tillåta dagligt sminkande för mellanstadiebarn? Det ser groteskt ut tycker jag. Vissa klasskompisar har sminkat sig sedan de gick i 2an!!Ännu värre är de som går i 4an på skolan, där sminkar ALLA sig och sprayar ned sig med parfym, dyra märken. De ser ut som små lolitor, för de KAN ju inte göra det ordentligt heller. Efter ett party för någon månad sedan var min dotter så ledsen för hon kände sig så utanför. Det var så många av 4orna som var så tuffa och klagade på min dotter som var den äldsta, men samtidigt försiktigaste. De snackade smink och jämförde priser som värsta ”Desperate Housewives” och det var ett hemskt party för min dotter som innan festen var så glad och kände sig fin. Hon fick låta en beige ögonskugga av mig och såg absolut inte sminkad ut, men det var inte tillräckligt för de små madamerna. Fy, låt barnen vara barn, finns ingen anledning att styra ut sig så. Något som också upprör mig är att dessa små damer också får vara ute på stan på helgkvällarna, sent, sent. Då är min dotter hemma, aldrig att hon får gå ut själv sent på kvällenförrän hon blir äldre. Vad är det för fel på dessa föräldrar?

 • Majken Anmäl

  Hej!

  Mina flickor är idag 16 och 18 år, så det är ju några år sedan de var 11, men problemet fanns även då.

  Själv hade jag som regel att de inte var tillåtna att sminka sig förrän de började i 8:e klass. Hemma kunde de få lägga lite rouge på kinderna och lite mascara på fransarna från att de var 13 år – om det var något speciellt – men då hjälpte jag dem att se till att det inte blev för mycket, kollade att de fortfarande såg ut som de vackra barn de var och inte såg ut som om de låtsades vara betydligt äldre än de var.

  Jag hade tur, mina tjejer accepterade detta utan att protestera alltför högljutt. Jag försökte lägga fram mina skäl så att de skulle förstå hur jag resonerade och de accepterade det då.

  Det här är mina skäl som jag berättade för mina barn:

  De var absolut vackrast som de var, utan smink. (Det skälet godtog de bara halvhjärtat – tyckte att jag var partisk…Det var jag förstås också 🙂 )

  Om man använder smink är man tvungen att tvätta ansiktet mycket mer noggrannt på kvällen – mina tjejer var rätt kvällströtta och lata, de ville inte ha det böket. Det var nog med att borsta tänderna.

  Om man använder smink får man mycket lättare finnar. (Det här var ett argument som gick hem)

  Framför allt handlar det om att smink är till för att framhäva de sexuella attributen hos en kvinna. Stora ögon attraherar och får en man att tro att man är intresserad av honom. Röda läppar ska låtsas vara de svullna läppar man får när man är sexuellt upphetsad. Rouge efterliknar på samma sätt den rosighet man får då. Smink ger alltså en (oftast helt felaktig) signal till att man är redo för att uppvaktas som kvinna. De här signalerna är faktiskt INTE vad en 11-årig flicka normalt vill visa upp. Oftast är de inte intresserade av pojkar på det sättet redan då…

  Försök med de här argumenten, eller kom på fler själv om de inte biter.

  Lycka till

 • Katarina Anmäl

  Är detta kanske något man kan prata om på ett föräldramöte? Bara fråga vad de andra tycker och kanske komma fram till någon gemensam ”policy”. Vad säger läraren? Jag skulle tycka att det var skönt om man bestämde gemensamt att man t.ex. inte sminkar sig i skolan.

  Fast sedan kan jag inte bli såå himla upprörd. När jag själv gick i femman började jag tycka det var roligt med smink och hade gärna mascara så fort jag fick en chans. Det var ju inte för att jag kände att jag inte dög som jag var, utan för att det var kul och man kände sig lite ”stor och tuff”.

  Använder du själv mascara till vardags? Din dotter vill väl göra som du … Jag tycker inte att detta är så mycket att moralisera över.

 • injaluna Anmäl

  Jag håller med. 11-åringar ska inte sminka sig. Inte heller tjejer på 9, tio år, som förekommer i min dotter Johannas klass.

 • Babz Anmäl

  Nääähädu, du är inte ett dugg insnöad! Du är en alldeles normal och omtänksam mor som vill din dotters bästa. Kan det bli bättre?

  Det är skrämmande att så många föräldrar tillåter sina döttrar att sminka sig till vardags redan när de går i mellanstadiet. Barn måste få vara barn så länge som möjligt, alltså åtminstone mellanstadietiden ut. Då ska töserna de vara osminkade, smink hör definitivt inte hemma på barn!

  Nu är det kanske så att vissa av de här små nippertipporna går osminkade hemifrån, med mascaran och ögonskuggan nedsmugglade i skolväskan. Sen är det bara att kladda på när man kommer till skolan. Några är smarta nog att tvätta av sig innan de går hem igen – och så har föräldrarna ingen aning om hur deras döttrar sett ut under dagen. Inte lär de få veta det heller, om inte lärarna reagerar och hör av sig. När jag själv gick i mellanstadiet för drygt 30 år sedan diskuterades bl.a. smink på ett föräldramöte, där alla närvarande kom överens om att tjejerna i klassen skulle vara osminkade till vardags. Om någon kom sminkad till skolan ringde läraren hem direkt. Det fungerade jättebra och ingen behövde bli mobbad. Kanske något att fungera på för dagens mellanstadielärare?

  Min egen dotter är nu 15 år och vägrar envist att sminka sig till vardags. Hon tycker att det är opraktiskt med smink tex på gympan och att det tar en massa onödig tid att applicera på mornarna. Dessutom blir det ju mycket roligare att sminka sig till fest om man är naturell till vardags. Jag är så stolt över att hon resonerar så klokt beträffande detta. Som tonårsförälder är man ju tacksam för varenda liten punkt där man är överens med sina telningar… 😉

  Så stå på dig, fortsätt peppa din tös till att vara osminkad i skolan. Lycka till!

 • camilla Anmäl

  Jag är själv inte så gammal, så jag har mer barnens syn på ert ”problem” kan jag tro, om man nu vill kalla det för problem. Var glad att din dotter inte använder smink ännu, det är ovanligt med 11-åringar som väljer att inte sminka sig. Det är ett starkt barn, med bra självbild och trygga familjavärderingar som vågar stå emot gruppen. Det är emellertid inte farligt, fel eller omoraliskt att låta sina barn experimentera med en sådan sak som smink. Ni behöver inte vara oroliga – det handlar som oftast inte om att de vill bli prostituerade eller ha två barn innan de är tjugo fyllda eller så. 🙂

  Jag har två föräldrar som alltid brytt sig väldigt mycket om mig – jag har alltid känt att de har stått bakom mig vad jag än velat göra. Jag har inte varit jättedramatisk som barn, men jag sminkade mig absolut när jag var elva, tog min första piercing när jag var tretton, var full första gången när jag var femton. Det är normalt. 🙂 Vi vill vara lite upproriska. Så länge det inte blir stora rubriker vid middagsbordet om kvällarna vill säga. Då vill vi vara MYCKET upproriska. Uppmärksamhet är vad vi söker med förändringar vi gör med oss själva i ung ålder. Fel sorts uppmärksamhet kan leda till oönskade resultat. Tro mig.

  Jag vill få en sak till sagt: det är inte FEL att låta sina barn testa ofarliga saker! Mina föräldrar har aldrig samtyckt till att jag dricker när jag är ute, men det har aldrig blivit kaos hemma på grund av det. Mina föräldrar är unga – de kom väl ihåg hur det var när man var liten och ville upptäcka nya saker. En av mina vänner i den åldern din dotter är i nu fick inte göra någonting för sina föräldrar – hon fick inte sminka sig förrän hon var sexton år! Hon försökte ta livet av sig förra hösten. Jag säger inte att det beror på att hon inte fick sminka sig – jag säger bara att vad man än gör som förälder kan det gå som det gick för hennes. Man är inte misslyckad som förälder för att man har överseende med lite upproriskhet.

  Hoppas jag bidragit med något till den här tråden. Kommentera gärna, jag kanske är ung och dum. 🙂

 • Läraren Anmäl

  Hej!

  Jag är lärare för årskurs 7-9, där utseendet börjar spela en stor roll för flickorna. De vill vara fina, men det börjar gå till överdrift.

  Det är oftast flickor som kommer försent till lektionerna och då speciellt morgonlektionerna. När man frågar om anledningen är det ofta att de vaknat lite sent och var tvugna att sminka sig. När man ser dem i ansiktet ser man ingen bar hud alls, allt är täckt med smink i flera lager.

  Vid ett tillfälle var jag tvungen att ta ut en flicka ur klassrummet, för upp på bänken kom inga skolböcker, däremot en spegel och smink. Hon ”var tvungen att fixa till sig”. Det är skrämmande att dagens ideal inte bygger på naturlig skönhet utan på att lägga på sig lager med lager av smink.

  Själv brukar jag ha mascara på mig, men det är också det enda. Visst kan jag tycka att det är roligt att sminka sig och göra sig fin – vid speciella tillfällen. Det man gör jämt blir till vardag och vardag är inte detsamma som fest.

  Det är inte fel att låta flickor prova sig fram, men det ska inte gå ut över andra. Ofta blir flickor som inte sminkar sig ifrågasatta. Det gäller att vi som hem och skola tar tag i det här tillsammans. Det är en form av mobbing, vilket inte ska accepteras. Vi måste lära våra flickor att det är den inre skönheten som är det viktiga, det glöms bort alldeles för ofta i vår utseendefixerade värld.

 • Klara Anmäl

  Jag jobbar på en lågstadieskola och träffar tjejer varje dag som sminkar sig och de är åtta (!) år! För dem är det jätteviktigt med de rätta märkena på byxor och köper märkeskläder som måste sys om för att de är för stora. De färgar håret och sminkar sig med ögonskugga, rouge och mascara. När ska barn få vara barn? Stå på dig och säg att din dotter är vacker som hon är och att hon kan vänta med att sminka sig. Man är barn alltför kort tid som det är.

 • Tuss…mamma till 3 barn Anmäl

  Det värmer att folk bryr sig och lägger tid på bra svar…alla åsikter räknas och alla har rätt så det gäller verkligen att få en bra balans.
  Jag förbjuder inte min dotter att använda smink….men jag uppmuntrar henne till att våga vara utan. En tog upp ämnet kläder…märkeskläder som är för stora och måste sys in. Dotterns klasskompisar köper kläder på bikbok och gina tricot samt jc, till min dotter säger de när de går på stan att nu ska vi in till H&M/Lindex/Kapp-Ahl för att titta efter barnstorlekar! Min dotter är både smalare och kortare än sina klassvänner och kan absolut inte ha vuxenkläder ens i små storlekar. Jag märker att hon gärna vill kunna det…men hon har inga problem med de fina barnkläderna på ex. Lindex, som även finns i strlk upp till 170cl om jag har rätt. Men tydligen så vill hennes vänner redan nu vara vuxna. Bara att kämpa vidare så att hon får ännu bättre självkänsla så hon kan fortsätta stå emot ett visst mått av grupptryck.
  Tack ännu en gång för alla svar, vill även säga till Camilla att du inte alls är ung och dum! Kram till er alla!

 • Sarina Anmäl

  Himla interessant det här samtalsämnet!
  Min dotter är änn sâ länge bara nyss fyllde 5..men jag ser redan intresset med kläder och smink o allt sânt… tjejerna i hennes klass jämför redan kläder och pâ barnkalasen sminkas de förstâss med barnsmink ( som prinsessor, älvor mm) men hon knycker gärna mina läppglans o läppstift. Undrar hur det ska bli när hon blir äldre.. Själv började jag sminka mig i 8an, och förmodar att jag försöker hâlla pâ det, men de blir bara tidigare med allt nuförtiden! Camilla, tycker dina ord var kloka och bra att ha i âtanke, har ju själv varit ung o velat experimentera…Det är verkligen svârt att hitta balans med allt som gäller uppfostran!

 • stå på er mammor.. Anmäl

  hej mina tjejer är 18 och 11 år och problemen har aldrig funnits hos oss vad det gäller smink.

  kanske för att den stora är en hästtjej i själ och hjärta och tycker inte att sminket passar i stallet eller på hästgymnasiet där hon går nu, hon sminkar sig när hon går på fest eller ut på dans men aldrig annars.

  den lilla vill inte sminka sig, hon har fått smink i födelsedagspaket från skolkompisar när det varit kalas och hon brukar pröva nån gång men det slutar med att vi får slänga det då det blir äckligt efter att ha legat ett tag..

  jag har försökt säga att dom är vackra som dom är och att skönheten sitter i hjärtat och att om någon inte gillar en om man är osminkad så kan det kvitta.

  själv var jag tvärtom, sminkade mig jämt och i ganska tidig ålder och ingen protesterade heller… tror jag var runt 30 innan jag började gå ut utan smink och idag blir det bara lite lätt vardags smink till jobbet och lite mer vid fest men aldrig annars.

  det är svårt men jag tror att samhället har för höga krav vad gäller skönhet och att skolan borde bli lite hårdare vad gäller utseende…får man inte ha mössa inne (som ju är ett mode) borde mAn kunna säga ifrån vad gäller för mycket smink också eller hur ?

 • Också mamma till 3 Anmäl

  Min dotter går i sexan och hon började för en tid sen att testa med smink. Det var oftast kajal och ibland även mascara. Inte tyckte jag att resultatet blev särskilt vackert men jag kom ihåg hur jag själv provade att sminka mig i samma ålder.
  Jag berättade hur viktigt det var att rengöra ögonen på kvällen och gav henne produkter för ändamålet.
  Det tog ett par, tre månader sen var det ”för jobbigt” att hålla på med sminkandet…
  Visst ska vi föräldrar berätta för våra barn att insidan är viktigast men jag tror ändå att experimenterandet med smink i 11-12 årsåldern inte har så mycket med att bli vackrare att göra. Man provar att se sig själv med andra ögon och testar omvärldens reaktioner på förändringar (och stora förändringar är på gång hos en förpubertal flicka).

 • Tuss….mamma till 3 barn. Anmäl

  Tack igen för fler bra svar, speciellt tack för tips om att köpa hem rengöringsprodukter för ansiktet!!!
  Så himla bra med forum där man kan be om råd och få svar värt guld!

  Ha en fin vår….tack från Tuss!

 • Jennie Anmäl

  Min dotter går i sexan och sminkar sig till vardags med mascara och kajal. Jag tycker att det är helt ok, för hon har ett gott självförtroende och tror på sig själv, det handlar inte om att hon tycker att hon är ful annars. Hon vill ha snygga och moderna kläder (behöver ej vara märkeskläder men trendiga…)och ett snyggt ansikte och en fin frisyr, hon har ett stort intresse av kläder och smink och väljer inte alltid det som kompisarna har. Hon har hittat en egen stil!

  Idag sminkar sig flickorna på mellanstadiet, det går inte att ha samma regler nu som för 20-30 år sedan när vi gick i skolan eftersom samhället faktiskt ser annorlunda ut idag.

  När min dotter ville börja sminka sig köpte vi smink av bra kvalitet för att det inte skulle se kladdigt ut, jag har försökt att lära ut grunderna så att det ska se snyggt men diskret ut. Rengöring är också viktigt så även där har vi köpt hem bra grejer.

  Jag tycker att det är fel med partysminkning på en vanlig vardag, likaså med smink i lågstadiet.
  Däremot tycker jag att det är fel att hitta på ursäkter som att man får finnar av att sminka sig osv. Vill man inte att ens dotter ska använda smink gäller det att ha en bra anledning som man kan stå för.

  Säga nej bara för att säga nej funkar aldrig, jag har aldrig uppmintrat min dotter till att börja sminka sig, men när hon ville göra det var det viktigt att lära henne att göra det med måtta och sunt förnuft.

 • Katarina Anmäl

  hej!
  ursäkta att jag råkar vara en 11 åring och tycker också sammasak som dig!
  min mamma säger att jag är fin som jag är och själv tycker jag att smink är obekväm.
  när vi hade fotografering i höstterminen, hade min ena klasskamrat typ en kilo smink.
  själv säger jag ibland till de att de behöver inte smink till skolan för att de är fina som de är.
  men så säger de till mig: aa bara för att du inte får ha smink.
  jag blir sårad lite men jag bryr mig inte jag säger bara att de kommer att förstöra deras hud och de kommer till skolan inte för att vara en modell eller nåt sånt utan de kommer till skolan för att de ska sitta och arbeta.
  men jag brukar också använda smink hemma liksom att bara prova men så tar jag bort det snabbt men jag gör det inte ofta utan sällan och jag får bara ha lite läppglans tills skolan eller sånt men tycker också att det är obekvämt och skämmit inför killarna!

 • Josefine =) Anmäl

  Hej ursäkta lite för att jag är själv en 11-årig tjej.Vissa i min klass gillar att ha smink fast bara lite när man tar skolkort lite läppglans är väl helt okej. Men man ska aldrig ha för mycket då tycker jag mest att man ser ut som en clown!!man kan ha lite på fester och när man har skolfest men inte annars. Tjejerna i min klass har burgat ta med sig parfym som dom sätter på sig efter gympan bara lite är ok men inte så att man spresjar i hela omklädningsrumet.För då luktar det aldeles för mycket.jag ska själv buga i feman och då antar jag vella att tjejerna i sklutet av året kommer att burga ha på sig smink men inte mycket hoppas jag jag gillar inte att ha för mycket smink på mig jag är bara 11 ÅR just nu. MAN SKA INTE HA PÅ SIG FÖR MYCKET SMINK!!! jag gillar inte att ha på mig så mycket smink för jag passar inte i det men jag tycker det där med finnarna är ur knäppt. man kan få finnar even fast man inte har smink.men det är var och upp till sig sjelva om vi 11-åringar ska ha smink min pappasäger altid att man inte ska ha på sig för mycket smink för det är inte så snyckt men jag hoppas att vi i min klass kommer att ha en klass utan smink och sont. jag är en elva åring som håller med alla andra vuxna låt erat barn ha jätte mycke smink!!!eller säj NEJ det blir inte för mycket smink ni är bara 11 år så länge!!! jag tycker att man kan ha mycket smink när man går upp i 8 eller7 men det är upp till erat val. tack för mig=)

 • Gustafa Anmäl

  Jag har en styvdotter som börjat 6:an nu i höst, och hon tycker det är kul att sminka sig. Sminkar sig varje dag när hon går till skolan. Om det varit min egen dotter hade jag nog protesterat, men eftersom hennes mamma och pappa tycker det är OK, kan jag inte göra så mycket. Det jag undrar över är hur man får dessa småtjejer att förstå hur viktigt det är att ta bort sminket på kvällen. Denna tjej struntar fullkomligt i det, och inte hjälper det med att förklara att det inte är bra för ögonfransar och hy. Vad göra?????

 • Lina Anmäl

  Barn i den ålder vill vara leka, de tar inte på allvar smink de tycker att det är jätte roligt att känna sig stora även om det är enbart små stunder. Men i min dotters fall hon vill vara uppleva det då och då. Hon sminkar sig ibland. Och Jag tycker att det är jätte roligt när hon gör det, eftersom hon frågar alltid till mig hur hon ser ut. Det är perfekta tillfälle för att ge henne tips följ av lite info om produkternas effekter. Jag berättar henne om att det bra att använda mascara då då men sedan forkarlar jag vad en mascara innehåller och hur den tillverkas samt hur kommer att påverka hennes ögonfransar på sikt. Men jag säger aldrig:Du får inte sminka Dig!! Eftersom vi pratar öppet nästan om alt frågar hon mig varje gång hon är nyfiken på något även om ibland kan vara pinsamma saker som hon säger själv.
  Jag tycker att det är viktigt som mamma att vara med för då kan man faktisk kritisera om de är super sminkat och ser i ställe som clowns. D e kommer att lita på dig och kommer i ställe för en Kg smink kommer de bara att ha ½ kg smink på sig. He, he inte lätt att vara mamma.

  En sak till hur var du när du var 10-11 år? Viss att du var lika nyfiken på livet i alla dess aspekter eller hur? Lånade du aldrig din mammans klackar någon gång?

 • Wilma 12 år Anmäl

  Hej! Jag e en 12 årig tjej som använder smink.
  Jag använder mascara och läppglans. Många tror nog att ”små” barn sminkar sig för att verka ”coola” men jag kommer ihåg hur jag kännde mej (1 år sen) det e inte bara för att man vill verka cool o.s.v för mig har allt det här med smink bara gjort att jag fått mer självförtroende. Finnar började jag få i 10-11 års åldern och fick då ett puder och consealer, puder foudation! Jag tror att dom flesta som besökt denna sida är negativa till dethär med smink… Kolla runt lite på youtube och se vad andra tycker. Under länkar jag lite förslag

  http://www.youtube.com/watch?v=HXt-zzb4GoY&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=GxkuK-pBuk0&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=czY5JJyBSrU&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=XWHbKJ8VocA&feature=BF&playnext=1&list=QL

  http://www.youtube.com/watch?v=_pWjoamUMFE&feature=related

  och aa ni kan ju själva bara söka på: sminkvideo på http://www.youtube.com som säker alla vet om…

  Upptäck vad andra fööreldrar tycker. Se smink mer som en stil….

 • MammaMu Anmäl

  Hej!
  Min tolvåring sminkar sig sedan en tid tillbaka varje dag. I stort sett bara mascara, någon gång lite lite skugga.
  Hon var nästan sist i klassen med att börja, och kom en dag och sa som det var – att hon ville och undrade om det var okej.
  Vi satte regler: det ska tas bort ordentligt varje kväll, det får inte ta för mycket tid på morgonen och hennes pappa och jag kommer att säga ifrån om det blir för mycket.
  Själv växte jag upp med kärleksfulla föräldrar som dock hade väldigt bestämda åsikter om kläder, smink mm. Och där ungefär allt som var moderiktigt och likadant som alla andra hade var otänkbart.
  Jag kan själv minnas mycket väl hur det kändes att alltid vara den som avviker, den som inte har likadana kläder och den som inte sminkar sig som när alla andra gör det (och då pratar vi hela högstadiet också).
  Jag låter absolut inte min dotter göra vad som helst bara för att andra gör det, men jag tänker noga efter vad som är viktigt för mig att säga nej till, och vad jag faktiskt lika gärna kan gå med på. Skulle inte drömma om att köpa svindyra märkeskläder som hon ändå snart växer ur till exempel. Kort sagt: jag väljer mina slagfält. Och jag tycker att lite mascara är ganska harmlöst.
  Jag uppskattar att hon kom till mig och pratade om saken och inte bara började, alternativt gick bakom ryggen på mig. Jag vill förstärka det och då kan jag ju inte alltid säga nej till allt. Att gå med henne i hennes önskemål ibland ger mig också större möjlighet att gå emot hennes vilja när jag tycker att det behövs.

 • Pappa Anmäl

  Kanske skulle det feminina släktet ha varit ett snäpp smartare om det inte frivilligt dödade sina hjärnceller med lösningsmedelsångor från nagellack och smetade på IQ-sänkande tungmetaller från läppstift.

  Bly är väldigt mycket farligare för barns hjärnor än för vuxna.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/bly-i-rott-lappstift-1.1172969

 • Anna Anmäl

  Hej, jag är en tretton årig tjej som använder smink. Jag använder foundation, puder, consealer, ögonskugga, kajal och marcara varje dag, precis som de flesta tjejerna i min klass.

  Jag tycker inte att man ska börja sminka sig för tidigt fast i 5an är det helt okej enligt mig. Det var då jag började. Jag var först i min klass med att använda det varje dag. Först var det bara lite brun mascara och puder. Sen blev det mer och mer.

  Jag fattar inte varför vissa föräldrar tycker man ska få vänta tills i 8an t.ex. För vad spelar det egentligen för roll för föräldrarna om man använder smink i skolan. Så länge man tvättar bort det ordentligt på kvällen så är det väl okej. Man kan ju inte vara pappas lilla flicka hela livet.

  Att lärarna och föräldrarna sitter på föräldrar möten och bestämmer att barnen inte ska använda smink tycker jag är helt sjukt. Det hindrar ju lite barnen från att utveckla en personlig stil. Man borde ju faktiskt få välja själv hur man ser ut.
  Saker och ting är inte som för typ 25 år sen när föräldrarna var små. Bara för att de började sminka sig i 8an betyder ju inte det att barnet också ska börja då.

  Bara lite tankar från en 13 årig tjej. 🙂

 • anders Anmäl

  Har ej någon erfarenhet som förälder. En av mina arbetskompisar pratade om detta för ett tag sedan. Hennes 13 åriga dotter ville börja smika sig.

  Min kollega sa att hon och hennes dotter hade haft vilda diskutioner om detta.
  Till slut gav min kollega med sig och tillät dotteren börja använda smink. Lite mscara, lite ögonskugga, lite läppglans.

  Tjerna och jag pratade om detta rätt så mycket. Jag kan förstå både mammorna och döttrarna.
  Sen jag började sminka mig lite känner jag mig lite säkrare. Jaa, jag kan förstå döttrarna men jag kan också förstå hur en mamma känner det, hur en förälder känner och tänker.

 • Anni Anmäl

  Roligt att läsa alla antismink-inlägg! Själv har jag aldrig sminkat mig till vardags (även om jag givetvis testade några ggr i 5.an &:an, men det var ju som sagt en lek och inte att jag var besatt av att passa in eller längtan efter att vara snygg elelr sexig) jag tycker helt enkelt att jag ser bra ut som jag gör. Har testat en massa, men ingenting tycker jag passar särskilt bra.

  tillskillnad från kanske många andra familjer som förbjuder sina 11 åringar att sminka sig så har min familj snarare vart tvärtom, när jag var 15 kunde jag ana att mina föräldrar ville att jag skulle sminka mig, även om de inte sa det öppet. Men här sitter jag, 16 år (fyller 17 i år) och utan smink. Så nu vet ni att det finns undantag!

  Kramis Anni

 • Nathro Anmäl

  Förstår inte problemet,alla är i olika mognadsfas(gäller hela livet) den ena dottern sminkade sig, den andra inte,idag är dom 21år o 20 inga problem.Nathro.

 • emma Anmäl

  Hej , jag är 12 år och det är normalt att sminka säg när man går i 5:an . alla gör det . oksså tänk så här man kan bli mobbad om man inte har smink !

 • Kemisten Anmäl

  Intressant att höra kommentarerna ang smink eller inte på barn. Förvånande att så få kommenterar eventuella risker med smink på barn. Hur många läser innehållsförteckningen på smink (om det ens finns någon)? Risken för att utveckla kontaktallergi är större ju längre man utsatt sin hud för kemikalier. Flickor kommer allt tidigare i puberteten. En orsak kan vara alla hormonstörande ämnen som finns i vår omgivning. Självfallet inte bara från smink men visst kan det vara en bidragande faktor.

 • mattias Anmäl

  jag är 11 år och jag vill bli i hop med henne kan ja träffa henne en dag???

 • Anonymous Anmäl

  Hejsan! Tycker inte att 11 åringar skall sminka sej så värst mycket, det är ju roligare att göra det sennär man blir äldre och vet hur man skall göra med mera… Tyck inte det ser så värst klokt ut heller, barn ska vara barn! Jag tycker ändå att de skall få upptäcka smink och vad det gör till en. Att de får testa och försöka är ändå inte heeelt fel, eller hur? Om dom gör det hemma och tvättar bort det nogrant efteråt. Jag är själv faktiskt 11, och tycker det är rätt så pinsamt att det är jag själv som tagit upp hela smink grejen i min klass, vi är inte många och vi gör det ca. En dag varannan vecka typ. Min mamma låter mej aldrig sätta på mej smink, varenda gång jag satt lite maskara, jag menar lite, så säger hon att jag måste ta bort det genast. Jag (vi) gillar inte att vi blir förhindrade/förbjudna att använda smink, upptäcka det. Ni SKA uppmuntra oss till att inte använda till skolan, (om så så bara naturligt det finns ju läppbalsam som gör att läpparna glittrar men ändå inte kan räknassom smink och dessutom är bra för läpparna,) men låt oss upptäcka det, hjälp oss att lära oss sminka oss, och låt oss använda ibland. Jag och min mamma har inget bra förhållande, vi gör aldrig något tillsammans och jag skulle gilla att vi skulle. Gör det tillsammans med era barn, förbjud det inte, få dem bara att förstå att det inte behövs. Lär oss och gör det till en rolig grej, trots att vi ska förstå att det inte behövs, gör det nån kväll på veckosluten fast. Bilda en relation som gör att vi känner att vi kan tala med er om pojkar, skola, kompisar tex. genom just att låta oss upptäcka, med er.

 • anonym Anmäl

  Hej, jag förstår absolut hur ni tänker och så, men jag är en tjej som är tolv år och ska börja i sexan efter sommarlovet och jag tycker att man faktiskt kan göra hur man vill! Jag har ett stort intresse av att sminka till min blogg och sånt där och till skolan använder jag mascara på överfransarna och ett skimrande läppbalsam och det kan förekomma att jag använder en hudfärgad concealer under ögonen. Men liksom, jag får inte så mycket kommentarer över det och dessutom är det vanligt att tjejer i min ålder kanske börjar bli intresserade av hur de ser ut? Jag vill inte se sminkad ut, men en naturlig fräsch look ser inte hemskt ut på en tolv åring. Jag får sminka mig såhär av min mamma. NÅN SOM HÅLLER MED MIG FAKTISKT?

  // en tjej som inte har nåt emot att tolvåringar sminka sig naturligt och att de får göra som de vill 😉

 • Sofia Anmäl

  Jag håller inte med. vägrade ha bh eller smink tills 6an, dåå jag faktiskt fyllde ut 70a. sminkade mig inte innan, men ändå fick jag mens som 11 åring. Arv… Min farmor på 77 år fick också som elvaåring. Är 13 och i min klass är det några extremsminkade, några inte alls och några lite… går i 7an. Mascara räcker för mig, har ingen akne men ändå är mitt ansikte och mina axlar ganska finniga….

 • En tjej som vart med om mycket i sina tonårs dagar ! Anmäl

  Hej, jag är själv 13 snart och går i 6:an. Det är många i min årskurs som sminkar, speciellt dom ”populära” Tjerna. Jag har alltid tyckt om kläder,smink och att se bra ut. Men jag har aldrig riktigt vågat fråga min mamma om jag skulle få börja använda smink. När jag började 5:an så var det många av mina kompisar som började använda topp (som ett linne fast lite mer bh form) och jag frågade min mamma och hon sa nej, hon tyckte inte att jag behövde det än. Men efter en termin så hände det såklart saker med min kropp och mamma plocka fram ngr toppar från min kusin och jag började ha det.

  Jag tycker inte att det är fel med smink. Men att det vid 10 års åldern tycker jag är för tidigt ! Att ha det hemma och fixa säg här helt okej får då har man ett intresse för det. Jag tycker inte att man ska börja ha smink i skolan innan 6:an. Det beror också på vem man är, vilka föreldrar man har och vilken skola man får i. Men i 6:an så börjar man bry sig om hur man ser ut. Tex min kompis som inte alls har trendiga kläder och lite tovit hår när hon kommer till skolan men hon bryr sig ändå om hur hennes hår ligger osv. Ett råd för er mammor är att låta er döttrar få experimentera med hennes utseende ! Jag har en kompis som är mer för emo/scene och hennes föreldrar låter henne vara den hon är. Hindra inte era barn från att uttrycka vem dom är. Jag tycker att om du har en yngre dotter så kanske hon ska få lite bra smink prylar i 13-års present tex. En mascara, ögonskuggpalett, concealer och ngr läppstift och om hon vill ha det låt henne ha det men inte för mycket. Det kan skapa lite konsekvenser i skolan om det inte är hennes stil ! Annars märker ni när hon vill börja ha det/om hon vill ha det.

  Det här med bh beror HELT på hur mycket man utvecklats. Om ni tycker att ert barn kan börja använda bh så köp en till henne och låt henne prova. Det hör med bh tycker jag att mamman ska bestämma det. Och ni måste även bestämma när dom ska få börja använda string. Om man har string och bh när man inte måste ha det så sänder det ut fel sexuella vibbar.
  Försök va den mamman som er dotter kan prata allt med. Jag har den mamman som jag känner att jag inte kan prata allt med för att det känns som om hon ska bli arg på mig. Låt henne ha en kille om hon är kär. Det är viktigt för en tonåring att uttrycka sina känslor. Jag har själv haft en kille men inte berätta för min mamma.

 • Maja Anmäl

  Jag är en tjej på 11 år som går i femman. Det är bara jag och en annan kompis som har smink i skolan. Vi använder concealer och mascara. Det är inte för att vara tuff eller stor, vi täcker våra finnar, för oss spelar det roll om man har finnar. Vi är dom som har utvecklats mest, och dom andra tjejerna som inte har några finnar använder inte smink. Det är ett intresse som vi har, men det endsa vi gör är att lägga concealer på finnarna och sätta lite mascara på ögonfransarna. Men om man inte behöver smink så borde man nog inte använda det, eftersom att man kan få finnar av smink. (Jag och min kompis har inte fått finnar pga smink
  Från Maja

 • Anonym Anmäl

  Jag går i femman och en i min klass sminkar sig super mycket. Hon har mascara, ögonskugga, kajal, ifyllda ögonbryn, foundation osv.. Jag använder inte smink till skolan, kanske mascara om jag ska på något kalas eller något men aldrig annars.

 • ellen Anmäl

  Hej, jag är tolv år o går i femman. Jag använder faktiskt smink min mamma var väldigt skeptiskt i början men jag vet inte hur mycket jag tjata igentligen. Jag vill börja sminka mig för att jag själv ville. Jag vet att många verkligen inte kan sminka sig, ser helt bruna,fläckiga och klumpar i med mascaran. Jag kan faktiskt sminka mig eftersom jag har övat länge. Ända sen i sexårs har jag sminkat mig ( inte i skolan då) Jag har faktiskt blivit väldigt duktig och gör det väldigt naturligt. Mamma tycker jag sminkat mig bra och får även hjälpa henne ibland. Om sitt barn inte kan sminka sig hjälp henne då! Gör det naturligt, det är hennes intresse o respektera det! Ni kommer säkert ihåg nör ni var små och såg alla stora tjejer som var så snygga! Plus ett tips+ tyck inte det är knäppt att dom har fina märken. Vill ni att dom ska förstöra huden eller?! Köp bra märken som inte täpper huden. Vad skulle det annars vara för mamma! Jag använder oxå rengöring, ansiktsvatten och dag/nattkräm varje morgon kväll. Det är bra så att huden mår bra också. Puss kram

 • hanna Anmäl

  Hej! Jag är en 11årig hästtokig tjej! Och anledningen till att vi ”vill” sminka oss är att vi ser andra människor som våra förrebilder och dem har smink och vi ser många vuxna Tex våra mammor våra kompisars mammor och många lärare vi vill Exprementera lite och få se hur det går och en till sak varför pratar ni om det här prata om det med era barn istället för att gå bakom ryggen på dem!!!

 • Anmäl Anmäl

  Jag är tolv år och har börjat fått intresse av smink. Jag märker ju själv att jag har kommit in i tonåren. Fick finnar när jag var 9,så mamma har varit väldigt noga med att jag ska tvätta ansikte morgon och kväll osv.Jag hade ett text stift som jag la på finnarna och det tyckte mamma var okej!Men sen i fyran började en tjej sminka sig jätte mycket. Hela femman använde hon (Hon hade ju grunden) mascara, Erling,ögonskugga,ifyllda ögonbryn,foundechen och consiler. Hon hade/har också färgat håret osv. Flickan är ganska ”tuff” med gott självförtroende och hon är inte jätte snäll alla gånger… Och eftersom jag är häst tjej får jag höra endel kommentarer i skolan.Men nu på sommarlovet har jag ju fått intresse men mamma är nog kanske skeptiskt till smink. Jag kan inte prata med mamma om pv,kläder, bh och smink. Mamma är också själv häst tjej men hon verkade sminka sig nör hon var 15. Jag vet ju inte men jag tror det. Men iaf så har jag och min syster (som bor i samma hus) chattat med varandra och det känns som om vi också skulle vilja använda smink.Vi började kolla runt lite där mamma har sitt smink, och hon har bara några kajaker,Mascara, puder, roch och foundechen!Min syster och jag hittade senare massor med ögonskugga med ca 30 olika färger 🙂 Men vi har i smyg börjat använt consiler, foundechen och puder.Vi försöker verkligen inte rådda med sminket och jag sminkar mig väldigt neutralt så att det inte ser överdrivet ut. Men mamma vekar nästan fattat agt min syster och jag kommit in I tonåren. Hon lät oss börja använda topp nu när vi fyllde tolv.Jag tror det blir ganska ”smärtsamt” när vi ska fråga om bh och mens… Men jag måste ju återgå till ämnet!Nu är det 5 dagar kvar av sommarlovet och jag och min syrra skulle så gärna vilja lägga lite mascara på dom övre ögonfransarna. Men 11-12 åringar som sminkar sig gör det nog inte bara för att vara coola.., jag själv gör det för att det täcker finnar och blemmor och för att jag ser väldigt trött utan konsiler. Förresten så kan jag berätta att vi har en stora syster på 23 år! Hon sminkar sig väldigt neutralt och hon är väldigt söt osv. Det skilljer ju så mycket mellan mig och min stora syster så jag vet inte när hon börja sminka sig. Men hon fick färga håret när hon gick i högstadiet. Ja men iallafall så hoppas jag att någon hinner svara inom loppet om 5 dagar. Ska jag berätta för mamma att jag ska lägga lite mascara första dagen i skolan!? Kram Emilia
  🙂

 • linnea Anmäl

  Heej 😉 E en 12:årig tjej O går i 6:an
  Ja tycker nt att man ska sminka sig när 8. I min Klass sminkar många sig. Men typ ba mascara O concealer. Men de finns några som inte Sminkar sig! O så äre viktigt att ha ”moderna” kläder annars har man kläder som är ”ute” enligt vissa. Själv sminkar jag mig, men nt mkt. Jag göre liksom nt för att vara ”populär” utan för att jag känner mig fräsch hahah 😉
  Har min egna stil. Jag tycker att man ska få ha vilka kläder man vill O få se ut som man vill! Men ksk nt överdrivet med smink 😉
  //Tjejen med sin egna stil <3

 • amanda Anmäl

  Jag är själv väldigt ung (12 år) och jag håller fullständigt med om att det är alldeles för tidigt att börja med ögonskugga och smink som syns väldigt mycket. Jag började sminka mig för lite mer än ett år sen för att jag ville täcka finnar osv då jag använde concealer, foundation, mascara, puder och senare började jag även använda bronzer. Jag kunde inte tänka mig att gå osminkad till skolan för att jag hade så dåligt självförtroende för min hy. När jag var lite yngre så fick jag ofta höra av killar som både gick i min klass och var äldre att jag var ful och hade finnar, jag tror att det kan vara lite det det här med sminket beror på att man börjar få dåligt självförtroende och att man börjar få ett bättre grepp om modevärlden idag som inte alltid ger ut så bra singnaler till mig och andra i min ålder. Ni föräldrar som läser detta forum borde försöka prata lite med era barn om det här med klasskompisarna och hur vissa faktiskt trycker ner varandra! Sen är det ju också lite kul att experimentera med sitt utseende MEN det får inte gå alldeles för långt! Jag är själv ganska kritisk mot typ lila ögonskugga och starka färger i ansiktet även mot vuxna. Jag tycker egentligen inte att någon borde gå ut så vardagligt.. Det är däremot väldigt snyggt to keep it natural alltså att man sminkar sig med färger som typ beige, brunt och vitt. Jag vill även tillägga att jag orkar inte längre sminka mig så jag har slutat sminka mig och jag har fått såååå mycket bättre självförtroende. Jag tycker jag är mycket vackrare utan smink och tänk också på alla fördelar med att inte bära smink! Du behöver inte oroa dig om att du ska råka somna med smink utan där kan du fuska lite med ansiktstvättningen kanske då och då när du är som tröttast, du kan gnugga dig i ansiktet utan att behöva oroa dig om att mascara rinner eller någonting och sen såklart det bästa av allt: Du sminkar inte bort allt det fina du har!

 • Linn, 16 år Anmäl

  Okej, nu är det ju nästan tio år sedan detta inlägg skrevs, men jag tänker svara ändå. Jag tycker inte det är ett problem att en 11-åring använder smink. Visst kan en del folk ha skeva uppfattningar om smink, speciellt reklamer säger att vi inte kan vara vackra utan smink, att vi behöver smink för att någon ska tycka om oss. Det är viktigt att alla, men speciellt yngre barn (då främst flickor, men alla barn) vet om att hen inte behöver smink för att vara vacker och omtyckt. Men smink är också en hobby. Alla som sminkar sig gör det inte för att dom är osäkra på sig själv, utan för att uttrycka sig själv och sin stil. Det tycker jag att ni borde uppmuntra era barn att göra. Smink är en konst, en rolig grej. Förbjud mot smink är bara korkat. Om någon skambelägger någon för att inte använda smink är det fel. Men om du gör det mot din dotter som använder smink är det också fel. Låt henne uttrycka sig själv på sitt sätt!

 • Anonymous Anmäl

  Hej, jag går i 6:an och började sminka mig i början av terminen. Jag tycker att så länge dom kan ta bort sminket efter dagen så är de bra. Jag tycker inte man ska använda fondation för när man är så ung har man en bra hy. Om man använder puder, fondation så kommer man se gammal ut längre fram i tiden fast man inte är så gammal. Jag skulle säga att mascara räcker gott och väl. De ända jag använder är mascara och conceler. Tackar för ett svar:)

 • Anonymous Anmäl

  Hej jag är 12 år och jag sminkar mig, mina föreldrar gillar det inte men jag känner mig mer bekväm i sminket. Jag började sminka mig för jag blev kallad ful, äklig och läbbig o sånt, och när jag började sminka mig så fick jag fler vänner och jag kände mig trygg. Det kan vara olika orsaker för att vi sminkar oss min orsak är att jag blev mobbad.

  Varsågod <3

 • Anonymous Anmäl

  Jag är 11 och har en lite mer syn från barnet/tonåringen håll. Jag fick sminka mig hemma så länge jag minns men inte ute. Ute har jag fått sminka mig med ögonskugga nått läppglans och mascara sen jag var 8 och mina föräldrar har aldrig sett nått konstigt med det. Jag har alltid fått sminkat mamma sen jag var liten så vet ju vad som blir för mkt. Sen jag nu får jag sminka mig varje dag om jag vill med foundation, concealer, puder, rouge, ögonskugga, countor, highlight, läppstift. Men jag vet ju var det ser bra ut och när det ser ut som om man försöker vara 25. Det brukar bli ganska naturligt och mina vänner och jag har alltid haft det intresset. Jag ska börja sexan och får nog sminka mig lite grann

Anmäl

Är du säker på att du vill anmäla det här?